Cancerul de prostată poate fi vindecat în stadiile incipiente și datorită unui nou tratament, chiar și pacienții cu forme metastatice care nu răspund la terapiile convenționale pot avea șanse reale să învingă boala, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Milioane de bărbați din întreaga lume sunt diagnosticați cu cancer de prostată în fiecare an. Este a doua cea mai răspândită formă de cancer din lume în rândul bărbaților și a patra cea mai frecventă formă de cancer în general. Se estimează că doar în anul 2020 au fost înregistrate 1,41 milioane de cazuri noi de cancer de prostată la nivel global. În România, cancerul de prostată este cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani. Frecvența acestuia crește odată cu înaintarea în vârstă și aproximativ 1 din 7 bărbați cu vârsta de peste 65 de ani va face boala.
Rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru cancerul de prostată local sau regional este aproape de 100%. Acest lucru înseamnă că aproape toți pacienții care au cancer de prostată care nu s-a răspândit în afara prostatei, la structurile învecinate sau la ganglionii limfatici vor fi în viață la 5 ani de la diagnostic.
Există însă și forme de cancer de prostată mai dificil de tratat care să nu răspundă la tratamentele obișnuite. Cancerul de prostată metastatic rezistent la castrare este un tip de cancer de prostată avansat care nu mai răspunde la terapiile convenționale și s-a răspândit la alte organe. Rata estimată de supraviețuire pentru un bărbat diagnosticat cu cancer de prostată rezistent la castrare este între nouă luni și trei ani. Într-un studiu recent desfășurat la Institutul de Cercetare în Domeniul Cancerului din Londra, cercetătorii au identificat o metodă inovatoare de a anula rezistența la tratament a acestui tip de cancer.
Cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra globulelor albe mieloide, componente esențiale ale sistemului imunitar care ajută la combaterea infecțiilor. În condiții normale, aceste celule sunt trimise rapid în zonele inflamate ale organismului, contribuind la apărarea împotriva agenților patogeni. Însă în cazul cancerului, aceste celule sunt atrase în tumori, sprijinindu-le creșterea și rezistența la tratament.
Echipa de cercetători a utilizat o abordare inovatoare, combinând un medicament experimental numit AZD5069 cu o terapie hormonală obișnuită pentru tratarea cancerului de prostată, numită enzalutamid.
Această combinație de tratamente a avut succes în blocarea migrării globulelor albe mieloide în tumori. Prin această intervenție, celulele mieloide nu au mai putut fi atrase în interiorul tumorilor, împiedicându-le să contribuie la creșterea și rezistența acestora.
Rezultatele studiului: cinci dintre cei 21 de participanți cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare au răspuns pozitiv la tratament. Acest lucru s-a tradus prin micșorarea semnificativă a tumorilor cu peste 30%, scăderea nivelurilor de antigen specific prostatei (PSA) și reducerea numărului de celule tumorale sanguine circulante. De asemenea, biopsiile efectuate după tratament au arătat o prezență redusă a globulelor albe mieloide în tumori.
„De obicei, ne concentram asupra celulelor tumorale în sine, însă progresele recente ne-au permis să înțelegem mai bine conceptul de mediu microtumoral. Acesta se referă la celulele și la contextul specific din jurul tumorilor canceroase care pot juca un rol crucial în evoluția cancerului. Mediul microtumoral este caracterizat de o serie de factori care pot influența creșterea și dezvoltarea tumorii, precum aportul de nutrienți, nivelul de oxigen, inflamația și prezența celulelor imune. Astfel, vizarea acestua, în locul celulelor tumorale în sine, reprezintă o strategie inovatoare care merită o investigație mai aprofundată,” a explicat dr. Wael Harb, hematolog și oncolog la Institutul de Cercetare în Domeniul Cancerului Memorial Care din California, SUA.
Această metodă inovatoare deschide noi orizonturi în tratarea cancerului și poate fi aplicată și în cazul altor tipuri de cancer, care implică mediul microtumoral.