Violeta Stoica

Transferul către autoritățile locale sau județene a spitalelor aflate acum în subordinea Ministerului Transporturilor, printre care se află și Spitalul General CF Ploiești – o unitate medicală foarte bine percepută de către prahoveni și nu numai -, este un subiect despre care se tot discută de mai bine de 10 ani.
De circa un an, însă, cel puțin în Prahova, Spitalul CF Ploiești a ajuns o miză în bătălia politico-administrativă dintre Primăria Ploiești, pe de o parte, și Consiliul Județean Prahova, pe de altă parte, mai bine zis dintre Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, și Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.
Ieri, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Județean Prahova, s-a aflat un proiect inițiat de liberalul Iulian Dumitrescu, șeful CJ Prahova, prin care s-a aprobat – în lipsa consilierilor care fac parte din grupul PSD-PUSL, dar și în ciuda unor avertismente de bun-simț și de ordin legal ale consilierului județean Mihai Apostolache, de la Prahova în Acțiune, care ulterior s-a și abținut de la vot – pentru solicitarea transferului unității sanitare „Spital General Căi Ferate Ploieşti” din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea Consiliului Județean Prahova. De asemenea, conform hotărârii adoptate, s-a aprobat și solicitarea trecerii bunurilor imobile aferente unității sanitare „Spital General Căi Ferate Ploieşti” din domeniul public al statului și din administrarea Spitalului General Căi Ferate Ploieşti, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în domeniul public al Județului Prahova. În plus, în proiectul de hotărâre se precizează și asimilarea de către Spitalul Județean de Urgență Ploiești a “Spitalului General Căi Ferate Ploiești”, cu tot ceea ce definește serviciile medicale derulate la acest nivel.
Tocmai această din urmă precizare a ridicat semne de întrebare și l-a determinat pe consilierul județean Mihai Apostolache să solicite amânarea discutării acestui proiect până la rezolvarea problemelor cu documentele contradictorii ”din spatele” proiectului de hotărâre. ”Acest demers a pornit de la Ministerul Transporturilor, care dorește să cedeze toate unitățile medicale care sunt în subordinea lui din țară. Ar fi interesant să ni se spună dacă s-a întâmplat până acum vreun transfer de acest gen sau vom fi primii care vom realiza un astfel de transfer. Totodată, aș vrea să mai clarificăm un aspect. Sper că această inițiativă nu face parte dintr-un nou episod din războiul politic dintre PNL Prahova și primarul Volosevici (…). Dacă ne uităm pe documentația care ni s-a pus la dispoziție, sunt câteva lucruri care trebuie corectate. Un transfer implică două componente: una patrimonială și o componentă de personal, despre care nu se vorbește în proiectul de hotărâre. Nu putem lăsa în aer personalul medical și întregul personal. Cu toată susținerea pentru această inițiativă, atunci când avem în față o documentație, trebuie să fie foarte bine fundamentată. Totodată, există o neconcordanță între referatul de aprobare semnat de președintele Consiliului Județean și raportul compartimentului de specialitate. În referatul de aprobare nu se vorbește deloc despre asimilarea Spitalului CFR la Spitalul Județean. Pe când, în acest raport se spune, în partea de final, că se consideră oportună asimilarea de către Spitalul Județean a Spitalului General CF Ploiești. Trebuie să clarificăm și acest aspect (…). Până nu puneți la punct documentele, nu putem aproba acest proiect”, a precizat Mihai Apostolache, consilier județean Prahova în Acțiune. Intervenind online în cadrul ședinței extraordinare a consilierilor județeni, Iulian Dumitrescu, vizibil deranjat de opinia lui Mihai Apostolache, a făcut niște afirmații cel puțin discutabile: ”Domnul Apostolache, aveți dreptul să nu votați. Nu vă obligă nimeni să votați. Chichițele astea sau toate nuanțele astea legislative nu știu dacă le înțelege lumea. Cert este că dacă vrem să facem ceva, trebuie să facem. Dacă vreți să votați, votați, dacă nu vă simțiți împăcat cu votul ăsta nu votați și cu asta basta. Nu trebuie să ne spuneți nouă să nu votăm că nu știu ce virgulă nu vă place dumneavoastră pe acolo!”. Apostolache a precizat, ulterior, că inițiativa este bună, doar că a adus în discuție ”elemente care pot să creeze probleme de nelegalitate!”.
Reamintim că, la începutul lunii noiembrie, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a venit pentru a patra oară în fața consilierilor locali cu propunerea de preluare în domeniul public al municipiului Ploiești a Spitalului CFR. Nici de această dată nu a avut succes, pentru că votul asupra acestui proiect nu a avut loc, fiind solicitată din partea consilierilor liberali amânarea discutării proiectului.