Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat,la Comisia ­pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, că sistemul garan­ţie – returnare, care va începe pe 30 noiembrie şi prin care recipientele – peturi, sticle sau doze de aluminiu – vor fi returnate la magazine, este aşteptat „cu foarte mult entuziasm” pentru că va transforma România, potrivit Agerpres.
El a explicat că sistemul garanţie – returnare va însemna că fiecare recipient, dintre cele şapte miliarde de pet-uri, sticle, doze de aluminiu folosite anual, va fi adus înapoi la orice magazin, după consumarea băuturilor. Potrivit ministrului, acest sistem duce la creşterea gradului de colectare separată, care, în prezent, se află la „cifra ruşinoasă” de aproximativ 12%. Mircea Fechet a susţinut că sistemul garanţie – returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel al Germaniei, unde s-a atins un grad de colectare de 95% – 98%.
„Până în 2035, România trebuie să devieze de la depozitare 90% din cantităţile de deşeuri. Dacă calculăm la cele 6 milioane de tone pe care România le generează anual, ar însemna să mai depozităm în 2035 doar 600.000 de tone şi restul de 5.400.000 să reuşim să reciclăm. Iar, când mă refer la tratare şi la reciclare, bineînţeles că din fracţia biodegradabilă ne aşteptăm să facem compost, peturi la peturi, sticlă la sticlă şi aşa mai departe”, a ­transmis el.