„Silueta familiară“ a fleşei (n.n-Acoperiș foarte înalt, în formă de piramidă sau de con, folosit, mai ales în Evul mediu, la construcțiile monumentale ale bisericilor, palatelor) catedralei Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu în 2019, va fi vizibilă pe cerul Parisului „înainte de Crăciun”, a transmis AFP, care citează instituţia publică responsabilă cu supravegherea şantierului, potrivit Agerpres.
„Lucrările avansează bine, iar structura, sau şarpanta din lemn de stejar a fleşei, va fi finalizată în decembrie.
Silueta sa familiară va culmina din nou la 96 de metri deasupra solului, înainte de Crăciun”, a indicat instituţia. Similară cu precedenta fleşă, proiectată de arhitectul din secolul al XIX-lea Viollet-Le-Duc şi care s-a prăbuşit în incendiul de la 15 aprilie 2019, noua structură va rămâne însă înconjurată de schela utilizată pentru ridicarea ei. Schela „va fi folosită pentru instalarea acoperişului şi a ornamentelor din plumb, în 2024”, a adăugat aceeaşi sursă. În acelaşi timp, „montarea şarpantelor de la Naos şi corul catedralei – de asemenea prăbuşite în incendiu – va fi finalizată la începutul anului 2024, dată la care poate începe şi montarea acoperişului lor”, a precizat instituţia.
În ceea ce priveşte restaurarea interiorului, „curăţarea simultană a pereţilor, a decoraţiunilor pictate şi a bolţilor (cu o suprafaţă totală de 42.000 de metri pătraţi) este în curs de finalizare, iar schela este demontată treptat”, a adăugat sursa. „În ultimul trimestru al anului 2024”, odată ce vor fi finalizate „instalarea reţelelor tehnice în sol” şi ultimele lucrări de restaurare la interior, catedrala va fi pregătită să primească noul mobilier din bronz maro închis, sobru şi masiv, precum şi 1.500 de scaune de designer ajurate, din stejar masiv. Redeschiderea catedralei este programată pentru data de 8 decembrie 2024, după Jocurile Olimpice de la Paris din vară, după cum a confirmat preşedintele francez Emmanuel Macron în cadrul omagiului naţional adus la sfârşitul lunii august generalului Jean-Louis Georgelin, care a condus şantierul pentru reconstrucţia catedralei şi a murit în această vară în urma unui accident montan. Mâna dreaptă a lui Georgelin, funcţionarul public de rang înalt Philippe Jost, a fost numit în funcţie în locul său.Anual, înainte de incendiu, catedrala Notre-Dame de Paris, capodoperă a artei gotice admirată în întreaga lume, era vizitată, în medie, de 12 milioane de persoane şi găzduia 2.500 de slujbe şi 150 de concerte.