Florin Tănăsescu

Într-un nu ştim care sat, într-al nu ştim cărei amante pat, se zvârcolea un primar. Motivul agitaţiei psiho-motorii era întrebarea hamletiană: „Mai prind sau nu şi-al cincilea mandat?”.
Ca turbat, a sărit dintre cearşafuri, s-a-nţolit în costumul şi cravata pe care le lăsase în hol cu o seară-nainte. Apoi, şi-a tras eşarfa lată pe diagonală (ăsta era tricolorul).
Şi-a ajuns la birou.
După ce-a aruncat cu o cană cu cafea după un biet localnic care venise în audienţă, a convocat poliţiştii din comună.
„Copii, vreau să luaţi pulsul sătenilor. Să ştiu dacă mă mai vor primar sau e musai necesar să umblu la cămara cu ulei şi zahăr. Acum, vira şi efectuaţi sondajul din poartă-n poartă!”.
Când s-o tulească subordonaţii, i-a întors din prag: „Mă! Să nu uitaţi să le spuneţi sătenilor c-am reparat puntea aia peste gârla secată, plus că am asfaltat drumul care duce de la casa lui dom’ părinte la biserică. Că oamenii sunt sensibili la chestii d-astea creştineşti”. Polițiștii locali, cu nelipsita agendă sub braţ, aveau cu ei şi-un dispozitiv special – „Primarometru”. A fost inventat de unul care s-a născut edil şi-aşa o va mierli. Şi-au bătut poliţiştii locali din poartă-n poartă. Cu câte-o piatră.
Sătenii tebuiau să-ntindă mâna, iar ei le luau pulsul cu „Primarometrul”. Că asta ordonase primarul. Intenţiile înregistrate de dispozitiv erau sigure. C-avea un server care…
Dar ‘nu intrăm în amănunte pe care le intuim, dar nu suntem sută la sută siguri. După o săptămână în care doi tăuni au străbătut fiecare uliţă, s-au centralizat la sediul Primăriei datele.
Astea erau: Intenţii de vot: 100%.
Sufragii pentru dom’ primar actual: 96,99%.
Liniştit de cifre, primarul şi-a făcut un selfie cu tabelul în care erau centralizate datele şi s-a culcat pe-o ureche.
În ce măsură „Primarometrul” a dat greş sau nu, vom afla la vară.
În caz că merge brici – precum „Detectorul de minciuni”- dispozitivul va fi brevetat la OSIM.
Asta ca să ştim înaintea oricărui exit- poll, dacă ne pricopsim cu aceleaşi figuri de-atâţia şi atâţia ani…
La anul şi la mulţi ani!