Luiza Rădulescu Pintilie
Legendara Veronă din nordul Italiei devine tot mai legată de orașul Mizil din estul Prahovei, ceea ce le unește peste timp fiind atât de celebrele personaje Romeo și Julieta. Și chiar dacă povestea lor, cunoscută de la un capăt al lumii la celălalt, își schimbă cumva, la o distanță de vreo șapte secole și două mii de kilometri, accentele tragice în cele ale umorului mai fin ori mai ascuțit sau al metaforei puse în vers, tot reușește să rămână, prin rezonanța numelor celor două personaje, un inedit pretext în jurul căruia s-au construit, de la ediție la ediție, nu numai un festival internațional patronat simbolic de cei doi renumiți îndrăgostiți, ci mai ales un univers în care gravitează iubirea pentru poezie, epigramă și umor, pasiunea celor care știu a le stăpâni cu har și, nu în ultimul rând, legăturile sufletești stabilite între cei care se… bat cu armele spiritului rafinat, între ei și orașul Mizil care îi adună în gara lui mică, dar cu vechi și lăudabile ambiții, intrate și rămase în istorie.
Așa se face că până la această a XVII-a ediție pentru care înscrierile sunt în curs de desfășurare –
ultima zi de înscriere fiind 25 decembrie a.c. -, au participat deja mii de concurenți (numai la ediția precedentă înregistrându-se 665 de înscrieri din țară și disporă) și au rămas consemnate prezențe notabile precum cele ale lui Solomon Marcus, Ștefan Cazimir, Adrian Cioroianu, Dan C. Mihăilescu, Varujan Vosganian, Mircea Ionescu Quintus, Teodor Baconschi, Daniel Cristea-Enache, Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Vasile Tărâțeanu, Corneliu Leu, Nicolae Dragoș, Mihai Stănescu, Marian Preda, Sorin Preda, Lucia Olaru Nenati, Sorin Roșca Stănescu, Mircea Dinescu, Daniela Vlădescu, George Corbu, Alexandru Mironov, Dan C. Lupescu, George Stanca.
Cei care vor să descopere și să aparțină acestei lumi atemporale și totuși identificându-se deopotrivă cu trecutul dinspre care vine, cu prezentul pe care îl scrie deja și cu un viitor către care se îndreaptă pe drumul construit cu tenacitate de cei care au aprins și întrețin flacăra festivalului – prof.dr. Laurențiu Bădicioiu, și prof. Victor Minea, dimpreună cu cei pe care i-au strâns în jurul lor – se pot înscrie la secțiunile și subsecțiunile acestei competiții de și pentru spirit fie direct pe site-ul www.romeojulietalamizil.ro, fie păstrând vechiul drum de poștă al corespondenței, trimițând materialele pe adresa: Bădicioiu Laurențiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, N. Bălcescu, 111-113, Mizil, Prahova, cu mențiunea Pentru Festivalul Internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVII-a. Conform regulamentului festivalului, materialele trebuie să aibă înscris un motto pe plic, în plicul mare să fie inclus un altul închis, care să poarte același motto. Se vor menționa numele, vârsta, secțiunea, titlurile textelor, e-mailul, adresa, numărul de telefon, ocupaţia.
Secțiunile festivalului sunt două, una destinată adulților, care are, la rândul ei, două subsecțiuni: 1) Epigramă, pentru care se vor trimite patru epigrame, dintre care una având ca temă impusă schița „O zi solemnă”*, de I.L. Caragiale și 2) Poezie, la care vor fi transmise trei poezii, dintre care una trebuie să aibă elemente de prozodie. Cealaltă secțiune este destinată elevilor, având aceleași subsecțiuni și reguli. Pot participa tineri români de orice vârstă de pretutindeni (peste 14 ani). Detalii suplimentare pot fi găsite accesând link-ul www.romeojulietalamizil.ro.
De reținut că premiile sunt în valoare totală de 4000 de lei pentru ambele secțiuni și au numele unor personalități născute în Mizil: George Ranetti, Grigore Tocilescu și Agatha Bacovia.
Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Prahova, Primăria Mizil și Consiliul Local.
Invitați ai galei festivalului, ce se va desfășura în ianuarie 2024, sunt prof.univ.dr. Ion Bogdan Lefter și Ducu Bertzi.