V. Stoica

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a aflat ieri în județul Prahova, pentru a participa la începerea lucrărilor pe Varianta Ocolitoare a orașului Comarnic, o lucrare licitată de Consiliul Județean Prahova, al cărei contract de proiectare și execuție pentru acest sector de drum cu o lungime de circa 6 kilometri a fost semnat în luna mai 2023.
Nu mai puțin de 39,5 milioane de lei fără TVA este costul unui kilometru de drum (proiectare și execuție), dacă luăm în considerare că valoarea totală a contractului încheiat de CJ Prahova cu asocierea S.C. FRASINUL S.R.L. (lider) – S.C. ARTEHNIS S.R.L. a fost de 236.740.000 de lei fără TVA.

Conform reprezentanților Consiliului Județean Prahova, construirea centurii de la Comarnic începe pe o rută paralelă cu DN1, astfel că lucrările nu ar trebui să afecteze traficul în zonă, dat fiind că legăturile cu DN1 vor fi realizate la final.
”Varianta ocolitoare a orașului Comarnic, care va avea o lungime de aproape 6 km, este construită pentru ca autoturismele să circule pe acesta cu o viteză de 90 km/oră, ceea ce însemnă că va putea fi parcursă în 4 minute. În prezent, pe DN1, pe porțiunea care trece prin Comarnic, valorile de trafic înregistrate în perioada sărbătorilor și a weekend-urilor sunt situate între 35.000 și 40.000 de autovehicule/zi, la o viteza medie de 30 km/h. În plus, în Comarnic există mai multe puncte de gâtuire a traficului (treceri de pietoni, parcări în zona centrală și intersecții) care afectează direct traficului rutier, pe acest sector formându-se cozi de autovehicule pe o lungime de aproximativ 7-8 km. Centura va ocoli orașul Comarnic și DN1 prin vest. Proiectul presupune şi construirea a trei poduri noi, dar şi dublarea podului peste râul Prahova de pe DJ101R. În același timp, se va construi un pasaj peste râul Prahova și calea ferată Ploiești-Brașov. La intersecțiile cu DN1, sunt prevăzute sensuri giratorii dimensionate astfel încât să preia traficul actual care va proveni de pe centura Comarnic și din orașul Comarnic”, precizează CJ Prahova.
Proiectul Centurii Comarnic este finanțat de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, din Programul Operațional Transporturi 2021-2027, însă Consiliul Județean Prahova a făcut studiul de fezabilitate pentru acest traseu și a propus proiectul Ministerului Transporturilor/CNAIR – ca descărcare de pe viitoarea autostradă A3 (pentru facilitarea accesului în orașe/stațiuni al turiștilor și pentru ca autostrada să nu fie încărcată de localnici). Numai studiul de fezabilitate a costat 695.528 de lei fără TVA, contractul fiind încheiat în septembrie 2021, cu o asociere de firme – Irimat Cons și STUDIO CORONA S.R.L. CIVIL ENGINEERING.
În 8 decembrie 2022, s-a încheiat un parteneriat între Consiliul Județean Prahova și Ministerul Transporturilor/CNAIR – prin care CJ Prahova implementează proiectul, iar CNAIR îl finanțează prin Programul Operațional Transporturi 2021-2027, iar în mai 2023 s-a semnat contractul de proiectare și execuție a variantei ocolitoare a orașului Comarnic.