Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul României în consolidarea securităţii transfrontaliere, în cadrul unei întrevederi în sistem videoconferinţă cu omologul său ucrainean, Ihor Klymenko, potrivit Agerpres.
„Cei doi miniştri au discutat despre priorităţile în cooperarea bilaterală din domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere. Demnitarii au salutat decizia ridicării relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, ceea ce a confirmat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-ucrainene”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Discuţiile reprezintă o continuare a celor convenite în cadrul primei şedinţei comune a Guvernelor României şi Ucrainei ce a avut loc la Kiev, la 18 octombrie 2023, de a se aprofunda colaborarea sectorială.
„Unul dintre subiectele abordate a fost acela al fluidizării traficului la graniţa româno-ucraineană, interlocutorii fiind de acord că ambele state întreprind în prezent eforturi substanţiale pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere şi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în conformitate cu standardele Schengen. În plus, părţile acordă o atenţie deosebită securizării frontierei, fiind apreciată deschiderea şi susţinerea reciprocă în cooperarea operativă dintre structurile de frontieră, precum şi necesitatea întăririi capabilităţilor acestora”, arată sursa citată.
Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat importanţa unui dialog constructiv şi deschis între cele două ministere, necesar pentru identificarea unor soluţii eficiente în domeniile de interes reciproc. În context, partea română a reiterat deschiderea pentru dezvoltarea cadrului juridic de cooperare în domeniul prevenirii dezastrelor şi lichidării acestora.
„Ministerul Afacerilor Interne, alături de celelalte autorităţi guvernamentale, va continua să ofere sprijin Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, atât timp cât acest lucru va fi necesar”, precizează MAI.
Cu acest prilej, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României în susţinerea parcursului european al Ucrainei şi disponibilitatea Ministerului Afacerilor Interne de a se implica activ în susţinerea demersurilor.
Potrivit sursei amintite, ministrul Klymenko a mulţumit părţii române pentru sprijinul „constant şi multidimensional” acordat de România încă din prima zi a războiului şi pentru „susţinerea neclintită” în cadrul formatelor multilaterale de discuţii.