Guvernul a aprobat, joi, alocarea pentru Ministerul Dezvoltării a 250 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru plata de lucrări realizate în cadrul Programului de construcţii de interes public şi social, potrivit Agerpres.
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a prezentat, după şedinţa Executivului, stadiul proiectelor pe care le derulează MDLPA prin Compania Naţională de Investiţii, Programele de Dezvoltare Locală 1 şi 2, „Anghel Saligny” şi PNRR, menţionând că speră ca, în fiecare săptămână, în reuniunile Guvernului să fie posibilă alocarea de sume din Fondul de rezervă pentru a ajunge la zi cu toate plăţile pentru aceste proiecte.
„În prezent, Compania Naţională de Investiţii gestionează şi are în implementare 1.151 de proiecte. Valoarea acestor proiecte este de 15 miliarde lei. Până în prezent, a fost decontată suma de 3,5 miliarde lei. În prezent, avem plăţile făcute până la data de 8 august. Evident, există un rest de plată de aproximativ 800 de milioane de lei. Un alt program care este pe final – Programele Naţionale de Dezvoltare Locală 1 şi 2. Avem 11.543 de contracte, care au valoare de 46 de miliarde. Avem recepţionate şi vom avea recepţie finală la 8.102 contracte şi mai avem în implementare 3.441 de contracte. Total decontat avem valoarea de 40,6 miliarde, avem un rest de decontat în perioada următoare, pe măsură ce avansează lucrările de 5,8 miliarde. După cum vedem, avem un progres de peste 90% în cadrul acestor programe. În cadrul acestui program, avem plăţi care sunt făcute până la data de 15 septembrie şi avem un rest de plată de aproximativ 415 milioane”, a precizat Veştea.
Pentru Programul „Anghel Saligny” s-au emis 5.304 ordine de ministru, fiind semnate 2.607 proiecte, a indicat el. „Acest program se referă atât la infrastructură rutieră, apă, canalizare, dar şi la introducerea gazului metal. Din cele 5.304 proiecte avem semnate 2.607. În fiecare săptămână, semnăm undeva la peste 50 – 60 de proiecte, în funcţie de cum reuşesc să încarce în platforma care este pusă la dispoziţie de către Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice datele necesare pentru a ajunge în etapa de contractare. Şi în acest program avem o decontare până la data de 15 septembrie, de asemenea avem un rest de plată de 1,85 miliarde lei”, a explicat Adrian Veştea.
Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltării are, pe PNRR, 6.627 de contracte, în valoare de 32,7 miliarde lei, iar până în prezent pentru 4.842 de proiecte s-au făcut plăţi.
„Suntem în situaţia în care facem plăţi zilnic şi avem o întârziere de maxim câteva săptămâni – două, trei săptămâni. (…) Sperăm ca, în fiecare săptămână, în şedinţele de Guvern să avem posibilitatea de aloca sume din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului pentru a putea să ajungem la zi cu toate aceste plăţi pe aceste proiecte”, a adăugat ministrul.