• Colegiul Naţional Pedagogic “Regina Maria “ din Ploieşti – cu un pas înainte
Luiza Rădulescu Pintilie
În contextul în care se vorbește tot mai mult despre proprietatea intelectuală (PI)– cea care se referă la creații ale minții (invenții și expresii creative, opere literare și artistice, desene, nume și imagini utilizate în comerț), dar și despre tot mai dese încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală ce vizează drepturile legale acordate pentru anumite tipuri de PI, în fapt pentru a proteja creaţiile intelectului şi uriaşul patrimoniu pe care îl deţine, din această perspectivă, umanitatea, e de la sine înțeleasă importanța educării tinerelor generații în sensul cunoașterii acestor concepte , precum și a legislației naţionale şi internaţionale în domeniu și a imperativului respectării ei. Cu atât mai mult cu cât, încă din 2015, a fost introdusă, între disciplinele ce se pot studia, opțional, la liceu, și cea intitulată „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din Ploieşti (director Lucia Ionescu) fiind singurul din judeţul Prahova în care li se predau elevilor noţiuni actuale despre proprietatea intelectuală şi drepturile de proprietate intelectuală, despre dreptul de autor, drepturile conexe si drepturile de proprietate industrială etc.
Pornind de la toate aceste consideraţii, recent s-au desfăşurat lucrările unui seminar naţional dedicat proprietății intelectuale, manifestarea purtând girul Organizaţiei Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) și al Academia OMPI, în parteneriat cu Oficiul Român pentru drepturile de autor (ORDA), Oficiul de stat pentru invenții și mărci (OSIM), Ministerul Educației (ME) şi adresându-se profesorilor de științe socio-umane din învățământul preuniversitar care pot preda disciplina opțională „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”. În fapt, sub îndrumarea unor experţi în domeniu selectaţi de OMPI – for reprezentat la Bucureşti de directorul Programului Învățământ la Distanță al Academiei OMPI, Altaye Tedla-Desta, aproximativ 80 de profesori români au fost iniţiaţi în domeniul proprietăţii intelectuale şi al modalităţilor prin care pot preda această disciplină în şcoli.
De asemenea, au fost prezenţi directorul general al ORDA- Andrei Simion Ijac şi şeful serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul aceleiaşi instituţii – Cristian Florescu, directorul general al OSIM – Marian Octavian Şerbănescu, directorul general al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală- Eugeniu Rusu, secretarul de stat în Ministerul Educației – Ionel-Florin Lixandru şi inspectorul școlar general Eugen Stoica – director general al Departamentului pentru învățământ preuniversitar din cadrul respectivului minister, precum şi secretarul de stat în Ministerul Culturii – Diana Ștefania Baciuna. Între experţii care au susţinut comunicări s-au regăsit prof. univ. dr. Viorel Rus –director al Școlii Doctorale a Universităţii „Nicolae Titulescu”- Facultatea de Drept, Paata Papava – expert în pedagogie din Georgia, Eman Ibrahim – expert în brevetare, din cadrul Oficiului de brevete din Egipt, prof. Leonid Chechurin- membru al Grupului de inginerie de sistem din cadrul Universităţii în Științe inginerești din Finlanda, Laurențiu Oprea, director executiv în cadrul Uniunii Producătorilor de film și audiovizual din România, Asociația Română de gestiune a operelor din audiovizual (UPFAR-ARGOA).
La rândul său, tânăra profesoară Elena Roxana Vişan (în foto), care predă disciplina “Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală” la colegiul ploieştean amintit (în cadrul căruia sunt pregătite, prin specializările vocaţionale, viitoarele generaţii care vor lucra în domeniile educaţiei şi pedagogiei, iar în cadrul profilului teoretic- absolvenţi în domeniile matematică-informatică, ştiinţele naturii şi filologie) – a fost prezentă la această importantă reuniune într-o dublă calitate, invitaţia fiindu-i adresată ca urmare a faptului că, în anul 2021, a fost desemnată, având în vedere bogata şi apreciata sa activitate în domeniu, drept Profesor Ambasador al României în domeniul predării proprietății intelectuale, în cadrul programului IP4 Youth & Teachers, program inițiat de Organizaţia Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și Academia OMPI, fiind singura care deţine această recunoaştere din ţara noastră.
Ca urmare, aceasta a prezentat, în cadrul secțiunii ,,Predarea proprietății intelectuale în școli. Politici educaționale existente și stadiul actual al programelor școlare privind Educația pentru Proprietatea Intelectuală”, comunicarea ,,Interferențe transdisciplinare privind Educația pentru drepturile de proprietate intelectuală. De la teorie la practică”, fiind în acelaşi, alături de experţii OMPI, şi facilitator al învățării IP, în cadrul secțiunii ,,Explorare reflexivă privind interacțiunea profesor – elev și îmbunătățirea strategiilor metodologice de formare a cadrelor didactice în implementarea Educației pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală”.
De notat că seminarul a reprezentat o a doua etapă a unui proiect mai amplu, ce vizează creşterea interesului faţă de studiul, în cât mai multe şcoli, al disciplinei „Educaţiei pentru drepturile de proprietate intelectuală”, colegiul ploieştean fiind cu cel puţin un pas înainte din această perspectivă. Etapa ce va încheia proiectul vizează realizarea și transmiterea, până la data de 4 decembrie a.c., a unui eseu privind modalitățile prin care s-a integrat această disciplină în procesul educaţional de ansamblu al liceenilor, precum şi viitoarele direcţii de acţiune.