Violeta Stoica

Avansează lucrările și pe lotul 1 Dumbrava – Mizil al autostrăzii A7, iar sâmbătă, 4 noiembrie, ultimele grinzi pentru nodul rutier de la Dumbrava, aflat la kilometrul zero al autostrăzii spre Moldova, au ajuns la destinație și au fost montate!
Se vede cu ochiul liber că lucrările pe lotul 1 al autostrăzii A7, care începe în comuna prahoveană Dumbrava, continuă într-un ritm susținut, iar progresul este unul vizibil, datorită tuturor resurselor angrenate de către constructori. La o vizită pe șantier, pentru a afla care este stadiul lucrărilor într-o zi de final de săptămână, primarul comunei Dumbrava, Marian Apostol, s-a întâlnit cu staff-ul tehnic al proiectului, respectiv cu ing. Levente Nagy și cu responsabilul de montaj, ”domnul Moky” de la Retter, așa cum îl cunoaște deja toata lumea. Sunt oameni care, alături de echipele pe care le coordonează, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile și într-o zi de weekend, erau în continuare motivați să finalizeze montajul grizilor la nodul care face joncțiunea dintre A3 și A7. Sunt cu atât mai mult de apreciat eforturile lor, având în vedere că au apărut unele probleme logistice la transportul grinzilor în șantier, probleme soluționate cu ajutorul Poliției Ilfov, care a făcut tot posibilul ca aceste grinzi să ajungă în timpul nopții de vineri spre sâmbătă în șantier.
Dumbrava este astfel singura localitate din județul ­Prahova pe teritoriul căreia se află un nod rutier de legătură între două autostrăzi: București – Ploiești și Dumbrava – Buzău!
Șantierul autostrăzii A7 pare să fie benefic pentru comuna Dumbrava, datorită implicării primarului localității, Marian Apostol. În vara acestui an, 2,2 kilometri de drum comunal au fost modernizați printr-o colaborare dintre Primăria și Consiliul Local Dumbrava și firma Retter, parte a asocierii care lucrează pe primul lot al autostrăzii Dumbrava – Buzău. De altfel, Retter și-a pus la muncă utilajele și pentru comunitatea locală din satul Trestienii de Jos, unde s-a îmbunătățit considerabil infrastructura rutieră, pe sectorul menționat.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, pe șantierul unde începe Autostrada Moldovei, mai exact pe Lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Ploiești – Buzău, a început montarea grinzilor la nodul rutier de la Dumbrava, dintre A7 și A3. De asemenea, se lucrează pe întregul corp al drumului, dar și la toate cele 15 structuri, care se află în diverse stadii de execuție, de la realizarea fundațiilor, până la montarea grinzilor prefabricate. Până acum, conform aceleiași surse, au fost executate lucrări importante, printre care forarea, armarea și turnarea a 1045 de piloți din totalul de 1180, au fost montate 66 grinzi din beton din totalul de 490. De asemenea, la nodul rutier de la Dumbrava, care asigură conexiunea Autostrăzii București-Ploiești A3 cu Autostrada Moldovei A7, sunt în curs de finalizare lucrările la elevații, fiind realizate în procent de 80%. Tot pe acest lot continuă lucrările de umpluturi pe toată lungimea autostrăzii, fiind realizate în proporție de 54%, precum și execuția saltelelor de balast și stratului de formă pe lungimea autostrăzii. Interesant este că antreprenorul a montat și pus în funcțiune o instalație pentru producerea grinzilor de beton direct în șantier, pentru a reduce costurile de transport și timpul de realizare a podurilor și pasajelor, după cum a mai precizat Scrioșteanu.