Nicoleta Dumitrescu
Potrivit unei recente știri, editorii unui cunoscut dicționar american au decis ca ”autentic” să fie desemnat cuvântul anului ce mai are o lună și se încheie. ”Vedem în 2023 un fel de criză a autenticității; ne dăm seama că atunci când punem autenticitatea sub semnul întrebării o apreciem și mai mult”, au ținut să precizeze editorii, înainte de a face anunțul referitor la cuvântul anului 2023.
Având în vedere vremurile pe care astăzi le trăim, nici că se putea o mai bună alegere a cuvântului anului 2023. De ce? Pentru că autenticitatea prea des, din păcate, a reușit să fie strivită și știrbită, să fie redusă la tăcere, din cauza faptului că au reușit, tot din păcate, să iasă în față mult prea multe copii ale falsității sub toate formele ei.
Adevărat, curat, nefalsificat, original, veritabil sunt sinonime cuvântului autenticitate, însă tocmai acești termeni nu se mai pot regăsi, oricât ai căuta, mai ales în tot ceea ce fac aceia care sunt aleși și puși să ia decizii în numele celor mulți. În schimb, fanfaronada și sclipiciul s-a dovedit că plac cel mai mult, dovadă că nu este ieșire publică în care politicienii, chiar dacă fac parte din structuri politice diferite, să nu pară că sunt la fel, și asta din cauza faptului că au aceeași atitudine, incluzând în vocabular aceleași cuvinte cheie, considerate ca având ”cârlig” la popor.
A decis un lider de partid ca atunci când face declarații să aibă în spate lângă el, ciucure, și pe alți membri importanți din partidul pe care îl conduce, automat astfel de ”tablouri” se pot vedea ori de câte ori se fac anunțuri importante și din partea altor politicieni. A vrut un lider să facă dovada a ceea ce se poate cumpăra cu 100 de lei dintr-un magazin , ulterior, alți lideri s-au dus și ei, direct la piață, pentru a cumpăra fasole boabe, ceapă roșie și pătrunjel. Și câte astfel de exemple nu sunt, în care autenticitatea s-a pierdut în favoarea populsimului și demagogiei atât de des întâlnite.
Dacă, însă, politicienii ar fi reușit să vorbească autentic, iar prin discursul lor să fi și făcut dovada că sunt la fel de autentici, putând astfel să se diferențieze față de alții pe care îi contestă, atunci, cu siguranță, acum, cu totul altfel ar fi arătat vremurile de astăzi. Dar, pentru că politicienii nu au făcut altceva decât să lanseze aceleași și aceleași promisiuni, de la o campanie la alta, cu aceleași devize ale traiului bun și ale râurilor de lapte și miere care vor curge dacă vor fi aleși ei, autencitatea a devenit, din cauza lor, ceva desuet.
Asta pentru a lăsa cale liberă falsității, care a devenit o stare cotidiană, în care albul este văzut negru sau invers, binele se transfrmă în rău sau invers, unde disputele iau locul liniștii, cât să se lase impresia că agitația are și ea un scop, pentru potențiale beneficii. În aceste condiții, este de așteptat ca inclusiv de 1 Decembrie, în discursurile lor, politicienii să nu rateze ocazia de a face uz de cuvinte atât de dragi lor, precum patriotism, țară, popor, discursuri care mai degrabă nu vor reprezenta decât un fel de repetiții pentru anul 2024, un an autentic, de altfel, prin cele patru runde de alegeri.