Nicoleta Dumitrescu

Odată ce este confirmată și reconfirmată creșterea pensiilor în două etape anul viitor, chiar de către mai mulți reprezentanți ai Guvernului, bașca premierul, cu atât mai ușor le este și liderilor politici ca să pună pe hârtie strategia pentru atât de încărcatul an electoral 2024. Iar anunțul despre creșterea veniturilor pensionarilor, veste care reprezintă, de altfel, și cea mai mare bucurie pentru cel mai mare bazin electoral aducător de voturi, înseamnă, totodată, un și mai mare avantaj pentru partidele aflate la guvernare, care deja și-au făcut strategia cum și cu cine să meargă de mână în alegeri.
Astfel, deși inițial existau ceva variante că modelul actualei coaliții aflate la guvernare – PSD-PNL – se va aplica inclusiv în alegerile de anul viitor, liberalii au decis că mult mai bine le va fi dacă se vor prezenta în fața electoratului singuri, adică fără să-i aibă alături pe social-democrați. Așa că, la sfârșitul săptămânii trecute, reuniți în Prahova, în cea mai cunoscută stațiune de pe Valea Prahovei – Sinaia, liberalii au pus țara la cale și au stabilit regulile pentru 2024. Prin urmare, la alegeri, stabilind inclusiv și sub ce slogan va fi anul electoral, respectiv ”Prin noi înșine!”, liberalii vor avea liste de candidați separate față de cele ale actualilor parteneri cu care împart puterea, cei de la PSD. ”Să nu se înțeleagă cumva că prin această decizie PNL a gândit o altă abordare a prezenței noastre la guvernare”, a dat asigurări liderul partidului, Nicolae Ciucă, la finalul discuțiilor de la Sinaia, avându-i alături, pentru declarații, ca într-o poză de tablou, și pe liberalii cu cele mai importante funcții în partid.
La cât vor cele două partide aflate acum la putere să-și atribuie, fiecare în parte, toate inițiativele și proiectele aprobate sau în curs de punere în practică pentru țară și poporul ei, era de așteptat ca PNL să decidă că este cazul ca să aibă liste cu propriii candidați în 2024.
Oricum, nici nu prea mai avea cum să se mai întârzie cu acest anunț de separare pe liste a celor două partide având în vedere faptul că, tot separat, atât social-democrații, cât și liberalii au început, deja, întâlnirile prin teritoriu cu…electoratul.
Întâlniri cu viitorii alegători, adică prilej cu care fiecare echipă de partid, desigur, nu ratează să spună și despre realizările de genul ”Noi am majorat pensiile…”, ”Noi am majorat salariile…” și lista cu “Noi am făcut și-am dres” poate continua.
Este de văzut, însă, cum vor reuși, până să apară separat în fața electoratului, să se mai țină încă de mână pentru a susține împreună guvernarea, PNL și PSD. Și asta din cauza faptului că, așa cum s-a tot văzut, există destule voci critice ale social-democraților împotriva liberalilor, dar și ale liberalilor împotriva celor de la PSD. În aceste condiții, până când fiecare partid va vedea cum și cu cine va merge, din punct de vedere al candidaților, la alegerile din 2024, e de văzut care dintre cele două formațiuni va face față testului de rezistență, adică să guverneze împreună, să colaboreze, să arate aceeași unitate în numele românilor, dar, mai mult decât atât, să nu fure, din cealaltă parte, primarii, consilierii locali și județeni care sunt acum în funcție și să-i propună drept candidații săi la viitoarele alegeri.