Cancerul rămâne a doua cauză de deces în România, a declarat consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate Diana Loreta Păun, care a afirmat că “prin solidaritate şi prin angajament comun” poate fi învinsă această ameninţare asupra sănătăţii, potrivit Agerpres.
“Nu putem ignora că afecţiunea rămâne a doua cauză de deces în România, iar rata ridicată a deceselor evitabile subliniază nevoia unei acţiuni urgente. Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului este un instrument ambiţios, îndrăzneţ, care promovează o abordare integrată şi simplificată a proceselor. Cu toate acestea, implementarea acestui plan nu este lipsită de multiple provocări. Dar cred că prin determinare putem face faţă acestor provocări şi putem continua să progresăm. Efortul nostru colectiv poate transforma provocarea într-un succes”, a afirmat Păun, ieri, la Senat, la dezbaterea “Între speranţă şi disperare: Planul National de Cancer, de la promulgare la dificultatea implementării”, organizată de preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc.
Ea a pledat pentru “un traseu de îngrijire mai eficient şi mai uman” acordat pacienţilor. “Reamintesc cuvintele preşedintelui României, care sublinia că este esenţial să înţelegem că lupta împotriva cancerului nu mai poate fi amânată, iar implementarea eficientă a acestui plan va determina succesul sau eşecul eforturilor noastre. De aceea trebuie să ne consolidăm eforturile, să depăşim toate obstacolele cu care ne întâlnim, de la cele birocratice, până la cele care ţin de lupte politice, şi să oferim pacienţilor şi familiilor un traseu de îngrijire mai eficient şi mai uman. Am convingerea că numai prin solidaritate şi prin angajament comun putem învinge această ameninţare asupra sănătăţii noastre şi a generaţiilor care vin”, a adăugat Păun.