Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu- cunoscută pentru faptul că ți-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist, unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, fiind la rândul ei critic literar și devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană. După 1947 a trăit și a activat în exil în Franța, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă, unde a realizat, printre altele, emisiunea Teze și antiteze la Paris.
Valoarea nominală a monedei este de 10 lei, iar aceasta va avea o formă rotundă, cu un diametru de 37 mm şi o greutate de 31,103 grame, potrivit Agerpres.
Aversul monedei redă un microfon de studio de radio şi o carte, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”. Reversul monedei prezintă portretul, numele şi anii între care a trăit Monica Lovinescu ,,1923” şi ,,2008”, reprezentaţi în jurul unui element de design ce simbolizează activitatea de om de radio şi scriitor al acesteia.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 480,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.