F.T.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, oamenii legii au fost sesizaţi în ultima perioadă despre modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii, prin care indivizi sau diverse entităţi promit potenţialilor investitori oportunităţi extrem de profitabile care, în realitate, nu există!
„Aceste fraude, denumite și <<investment frauds>> , pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate!”, este avertismentul oamenilor legii. Tot în documentul de presă menţionat mai sus se detaliază: „Investment frauds reprezintă scheme diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive. Din sesizările primite de Poliția Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite rețele de socializare postări ce conțineau reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. În continuare, ar fi fost contactate telefonic de persoane necunoscute care utilizau numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie. Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții.
În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.) aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive. Astfel, fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.(…) În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc. În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cryptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc. Atenţie! Investment frauds poate pot avea impact financiar și emoțional semnificativ asupra victimelor. Pe cale de consecinţă, o resursă importantă de documentare în ceea ce privește investițiile legitime este site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (asfromania.ro). Aici puteți găsi informații actualizate referitoare la legislație și autorizare, dar și o secțiune de alerte și informări despre platforme neautorizate să presteze servicii și activități de investiții – Autoritatea de Supraveghere Financiară – Alerte investitori – Informări (asfromania.ro)”. (Foto Poliția Română)