După intervale cu vreme geroasă, ninsori şi viscol, semnalate în weekendul anterior, vremea va intra într-un proces de încălzire în aproape toată ţara, cel puţin în cursul acestei săptămâni, când valorile termice maxime vor ajunge chiar şi la 12 grade în Moldova şi Banat, inclusiv de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie. De săptămâna viitoare, valorile termice vor intra pe o pantă descendentă, iar în tot acest timp precipitaţiile vor fi excedentare, arată prognoza de specialitate pentru intervalul 27 noiembrie – 10 decembrie, publicată, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) și preluată de Agerpres.
În Muntenia, din data de 28 noiembrie şi până în 3 decembrie, temperaturile vor fi în creştere în cea mai mare parte regiunii, astfel că se vor situa în majoritatea zilelor peste cele climatologic specifice acestei perioade din an, cu maxime de 6 – 11 grade şi minime de la -1 grad şi 4 grade, mediat regional, iar abateri pozitive semnificative faţă de norme sunt estimate pentru zilele de 1 şi 2 decembrie. Săptămâna viitoare, tendinţa este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale.
Va ploua pe arii relativ extinse în 28 noiembrie şi local în 2 şi 3 decembrie, însă ulterior va creşte probabilitatea să se semnaleze precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă sau ninsoare).
La munte, prima săptămână a intervalului de prognoză, va fi caracterizată de oscilaţii semnificative în regimul termic. Vor fi perioade în care vremea va fi rece, geroasă noaptea, în special în din 29 spre 30 noiembrie, cu maxime în medie de la -6 grade până la 1 grad, respectiv minime între -14 şi -10 grade. Vor fi şi zile în care, mai ales la altitudini de sub 1.500 de metri, temperaturile se vor situa peste cele normale (cu precădere în zilele de 1 şi 2 decembrie). Ulterior, din 4 decembrie, este estimată răcirea vremii, cu un regim termic ce se va situa în general în jurul celui climatologic specific la începutul iernii calendaristice.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ mare pe tot parcursul intervalului. În majoritatea zilelor vor predomina ninsorile, însă în perioadele cu temperaturi mai ridicate (28 noiembrie, 1 şi 2 decembrie) se vor semnala şi ploi, îndeosebi la înălţimi de sub 1.500 de metri.