În ultimii treizeci de ani, incidența cancerului la tineri a înregistrat o creștere semnificativă, la nivel global. Această tendință alarmantă a fost constatată în special în cazul cancerelor gastrointestinale, cum ar fi cancerul colorectal, pancreatic și al căilor biliare, iar cercetătorii cred că de vină sunt obiceiurile nesănătoase și nu neapărat factorii genetici. Vestea bună este că, în prezent, cancerul nu mai e considerat o boală incurabilă, așa cum era în trecut.
Sunt în creștere cancerele sistemului reproducător feminin, cum ar fi cancerul cervical sau ovarian.
Un studiu realizat de echipe de cercetători din China, Marea Britanie și Suedia, preluat de Hotnews, a evidențiat o creștere semnificativă a incidenței cazurilor de cancer nou-diagnosticate, la nivel mondial, între anii 1990 și 2019. Oamenii de știință s-au concentrat asupra datelor din cadrul studiului Global Burden of Disease (GBD), un proiect pe termen lung care urmărește impactul global al numeroaselor afecțiuni și boli, inclusiv cancerul. S-au urmărit cazurile noi de cancer diagnosticate între vârstele 14 și 50 de ani.
Advertisement
Comparând datele GBD din 2019 cu cele din 1990, cercetătorii au descoperit că incidența globală a cancerului a crescut cu 79,1%, iar numărul de decese asociate acestei boli a crescut cu 27,7%. Cancerele nou-diagnosticate au fost cel mai frecvent întâlnite la persoanele aflate în jurul vârstei de 40 de ani. Cea mai semnificativă creștere a incidenței între anii 2010 și 2019 au înregistrat-o neoplasmele gastrointestinale. urmate de cancerele sistemului urinar și cancerele sistemului reproducător feminin, cum ar fi cancerul cervical sau ovarian.
În ceea ce privește cancerele gastrointestinale nou-diagnosticate cele mai raportate tipuri au fost cancerul de colon, rectal, gastric și pancreatic. Cu toate acestea, ratele de incidență pentru cancerele de apendice, canal biliar intrahepatic și pancreas au înregistrat cea mai rapidă creștere în decursul anilor. De asemenea, cancerul de sân a atras atenția cercetătorilor – acest tip de cancer având cel mai mare număr de cazuri noi în 2019. Dintre acestea, cancerul pancreatic și cancerul de căi biliare intrahepatice sunt adesea considerate cele mai agresive tipuri de cancer. Acestea sunt dificil de diagnosticat în stadii incipiente și au o rată mare de recidivă.
Cancerul colorectal și cel gastric pot de asemenea să prezinte un comportament agresiv, cu prognostic rezervat în stadiile avansate. În ceea ce privește cancerul cervical și cel ovarian, depistarea precoce joacă un rol crucial în îmbunătățirea șanselor de supraviețuire. Cancerul de sân poate avea variații în agresivitate în funcție de subtipul specific și de stadiul la care este diagnosticat.
Cancerul urinar poate fi asociat cu diverse tipuri de tumori ale tractului urinar, iar agresivitatea depinde de tipul și stadiul specific al tumorii. Deși există mutații genetice care pot predispune la anumite tipuri de cancer, creșterea numărului de cazuri actuală este atribuită, în mare parte, stilului de viață nesănătos. Dieta bogată în carne roșie, săracă în fructe, cu conținut ridicat de sodiu, precum și consumul de alcool și tutun, sunt principalele cauze potențiale.
Se consideră, de asemenea, că factorii de risc bine cunoscuți precum obezitatea, diabetul și lipsa de activitate fizică ar putea juca un rol.
În plus, cercetătorii examinează impactul pandemiei de COVID-19 asupra ratei de cancer. Datele utilizate în acest studiu s-au oprit la anul 2019, dar este posibil ca în anii care au urmat pandemiei, ratele de cancer nou diagnosticat să fi crescut și mai mult. Coronavirusul a avut un impact negativ asupra accesului la serviciile de medicină preventivă, inclusiv la mamografii și colonoscopii, ceea ce a condus la creșterea cazurilor de cancer depistate în stadii avansate.În concluzie, cercetătorii menționează că deși nu recomandă neapărat teste de screening de la vârste tinere, este esențial ca cei care prezintă un risc mai mare din cauza antecedentelor familiale sau a factorilor genetici să discute cu medicul de familie despre această posibilitate.
În ceea ce privește cancerele gastrointestinale, Grupul de Lucru pentru Servicii Preventive din SUA a redus vârsta recomandată pentru screening-ul cancerului colorectal de la 50 la 45 de ani în 2021, în urma creșterii cazurilor în rândul tinerilor. Este posibil ca în viitor să se facă ajustări similare și pentru screening-ul altor tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar.
Așadar, pe lângă conștientizarea posibilității de a dezvolta cancer la o vârstă tânără, ar trebui adoptate măsuri preventive, inclusiv menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și protejarea pielii de efectele nocive ale radiațiilor solare.
Vestea bună este că, de-a lungul timpului, cancerul a devenit o boală cronică, mai ales în țările dezvoltate. Oamenii de știință continuă să dezvolte noi tratamente pentru tipurile de cancer care erau considerate în trecut incurabile.