• Peste 40% dintre femei nu sunt angajate

Asociaţia Solidaritate şi Egalitate a lansat campania “Nominalizează o Femeie Extraordinară”, prin care femeile sunt încurajate să vorbească public despre realizările lor şi să devină parte dintr-o expoziţie uriaşă intitulată #wearehalf, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat transmis de asociaţie, în România, gradul de ocupare al femeilor pe piaţa muncii este de aproape 54%.
Lista nominalizărilor pentru campanie este deschisă, iar propunerile pot fi înscrise la adresa: https://wearehalf.org/nominalizeaza/
“Poţi propune o femeie care te inspiră, care face minuni în comunitatea ei, iar noi o facem cunoscută”, transmit organizatorii.
Campania “Nominalizează o Femeie Extraordinară”, din cadrul mişcării sociale #WeAreHalf, a fost lansată la sediul Ambasadei Suediei.
“În România, peste 40% dintre femei nu sunt angajate, conform INS. Dacă ele ar participa activ în economie, dacă ar fi încurajate să lucreze, cu toţii am avea o societate mai solidă, iar fenomenele de violenţă ar scădea drastic. Aceasta este provocarea şi ne dorim să convingem cât mai mulţi bărbaţi în funcţii de decizie că nu este doar o problemă cu care ne confruntăm noi femeile, ci mai degrabă o problemă cu care afectează întreaga societate. Campania #WeareHalf a început cu o expoziţie eveniment, care a circulat prin mai multe oraşe, cu portrete de femei cu reuşite remarcabile în ciuda inechităţii. Ne dorim să o extindem în toată ţara, printr-o caravană, pentru ca mesajele şi instrumentele, pe care le punem la dispoziţie, să ajungă la cât mai multe femei”, a declarat fondatoarea asociaţiei, Mihaela Raluca Tudor.
“Ne bucurăm să găzduim astăzi această campanie şi câteva dintre portretele unor femei extraordinare care se remarcă în diverse domenii de activitate. Un lucru minunat care s-a întâmplat în acest an a fost câştigarea premiului Nobel pentru Ştiinţe Economice de către o profesoară de la Universitatea Harvard. Claudia Goldin a realizat un studiu despre inegalităţile de gen existente pe piaţa muncii. Acum mai trebuie doar să punem în practică obiectivele de egalitate de gen, dar pentru asta suntem azi aici. Să ne susţinem reciproc pentru a le transforma în realitate”, a precizat ambasadoarea Suediei în România, Therese Hyden.
Guvernul României a aprobat în decembrie 2022 un cadru strategic în domeniul egalităţii de şanse şi al violenţei în familie. În baza acestuia, Comisia Europeană a decis să acorde fonduri pentru promovarea implicării femeilor în societate. Autorităţile anunţă că în curând vor fi lansate programe de coeziune socială cu fonduri europene de peste 100 milioane euro.
“România a decis să aloce fonduri pentru dezvoltarea femeilor prin intermediul unor programe de coeziune socială. Aceste politici conţin măsuri dedicate pentru creşterea participării femeilor pe piaţa muncii, prin promovarea egalităţii de şanse şi a respectării echilibrului dintre viaţa profesională şi viaţa privată. Femeile sunt susţinute să se angajeze, să îşi crească copiii, în paralel, sunt sprijinite să se reintegreze pe piaţa muncii şi chiar să pornească sau să îşi accelereze afacerile. Bugetul total alocat se ridică la peste 100 milioane euro din fonduri europene”, a precizat Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Investiţii şi Proiecte Europene.