V. Stoica

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a aflat ieri, la Ploiești, la inaugurarea unei linii de decontaminare fulgi PET de la fabrica de băuturi răcoritoare a Coca Cola, o investiție care a fost susținută și de Guvernul României, printr-un ajutor de stat în valoare de circa 17 milioane de lei.
Practic, după decontaminarea fulgilor de PET, la fabrica din Ploiești vor fi folosite la îmbuteliere ambalaje 100% reciclabile și, în plus, capacele sticlelor din plastic rămân atașate, astfel încât capacitatea de reciclare a ambalajelor să crească.
Premierul Ciolacu a ținut să facă și o glumă, înaintea discursului ținut la fabrica din Ploiești: ”Norocul dumneavoastră este că nu mai există Brifcor și de aceea ne-am apucat să bem Coca-Cola!”. ”Mă bucur să particip la inaugurarea unei importante investiții verzi, finanțată în bună parte cu peste 17 milioane de lei printr-un ajutor de stat. Este semnalul că acest guvern acordă o atenție deosebită protejării mediului și mi-aș dori să văd cât mai multe asemenea proiecte în România. Convingerea mea este că această linie de decontaminare care produce PET reciclat la standardul înalt de calitate necesar în industria alimentară este modelul de afacere sustenabilă și responsabilă demn de urmat”, a precizat Ciolacu, după vizita la fabrica din Ploiești. Acesta a mai arătat că este cu atât mai important cu cât inaugurarea liniei de decontaminare vine cu o lună înaintea lansării celui mai mare proiect de sustenabilitate din România: sistemul de garanție – returnare, pe care premierul îl consideră un parteneriat între guvern și economia privată. ”Mă bucur să văd că, în această privință, un mare investitor privat este în aceeași tabără cu Guvernul României și cu Ministerul Mediului, care nu a mai acceptat o altă amânare a lansării acestui proiect”, a precizat premierul Marcel Ciolacu. (…) ”Nu pot încheia fără a puncta și poate că v-ați dat seama, din cauza vârstei mai ales, că nu sunt un fan al băuturilor cu zahăr. În pachetul de măsuri fiscale pe care mi-am asumat răspunderea, am propus inclusiv mărirea accizelor pe acest tip de băuturi. Cred că este o decizie legitimă în vederea protejării sănătății publice, în special a tinerei generații, mai tentată să consume produse cu un aport semnificativ de zahăr. Dar, totodată, începând de astăzi, am un «gentlemen agreement» cu conducerea Coca Cola România, că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie sub formă de ajutor de stat în noile proiecte de dezvoltare. De aceea, vă încurajez să continuați pe drumul pe care l-ați început, de a reduce caloriile la toate produsele din portofoliu și de a promova mai ales băuturile fără zahăr!”, a mai menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.