Nicoleta Dumitrescu

După cum au lăsat să se înțeleagă reprezentanții Guvernului, cel puțin prin intermediul comunicatelor de presă transmise ieri, în discuțiile purtate, la București, cu partea română, membrii FMI nu au stat la masa discuțiilor – inclusiv când a fost vorba despre concluzii – cu bățul pe masă, chiar dacă în verificările făcute au fost descoperite și nereguli.
Acum, depinde de cât de obiectiv și de cât de mult vor fi evaluate, la rece, toate sugestiile și măsurile pe care cei de la FMI le-au lăsat celor de la putere, spre analiză și punere în practică, înainte de a-și încheia misiunea cu care au venit în România, pentru că, așa cum s-a văzut, balanța între ”acceptabil” și ”negativ”, cel puțin pe tema pachetului de măsuri fiscale, nu a fost în deplin echilibru. Concret, dacă reprezentanții FMI au punctat că pachetul de măsuri fiscale este bun, dar ar cam trebui îmbunătățit, în schimb, s-a punctat că impozitele pe cifra de afaceri vor constitui o povară asupra unor companii. În plus, va trebui să se treacă și la o reducere graduală a cheltuielilor în sistemul bugetar, în condițiile în care – după cum au pus degetul pe o mare rană cei de la FMI – cheltuielile cu investițiile sunt încă mici, iar calitatea serviciilor este mult sub media europeană.
Acum, dincolo de sugestiile oficialilor menționați, în privința pachetului de legi fiscale cu care tot speră să se acopere gaura de la bugetul de stat, politicienii de la putere nu au altceva de făcut decât să aștepte, deși așteptarea se face ca și cum s-ar sta pe jar cu tălpile goale, dat fiind că, așa cum se știe, CCR trebuie să dea verdictul, după sesizarea de neconstituționalitate pe care și-au pus semnătura parlamentarii din opoziție.
Problema este însă faptul că, așa cum s-a văzut, printre semnături se regăsește și aceea a unui fost ministru de Finanțe, și liberal pe deasupra, Dan Vîlceanu. Astfel, recunoscând public că din proprie convingere a semnat sesizarea la CCR privind pachetul de legi pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, liberalul a ținut să-și motiveze decizia prin faptul că, în primul rând, prevederile acestui act normativ cresc taxele și inflația, iar, prin urmare, se distruge economia iar românii sărăcesc! Iar ca să-și întărească și mai mult declarația, acesta nu s-a sfiit să arunce și cu vorbe grele asupra propriului partid, subliniind, cităm, că ”PNL trece printr-o perioadă grea, în care actuala conducere sprijină toate aberațiile fiscale pe care partidul le-a criticat în perioada Dragnea”.
Adevărul este însă că, încă o dată, realitatea demonstrează că românii au parte de noi și noi perioade triste, în ciuda faptului că guvernanții se laudă că sunt în stare să se dea și peste cap pentru ca poporului să-i meargă bine, inclusiv ieri, în fața oficialilor de la FMI, șeful Guvernului susținând că ”ne preocupă creșterea calității vieții cetățenilor nostri!”. Numai că românii, mai ales cei de rând, sunt martori mai ales ai creșterii costului vieții, având în vedere faptul că, așa cum s-a și văzut de altfel, orice leu adăugat la pensie sau salariu minim dublează ulterior costul la raft al celor mai multe dintre produse. Oricum, având în vedere că urmează alegerile, slabe speranțe că perioadele triste se pot transforma în amintiri, întrucât sunt în așteptare alte și alte pachete de mari promisiuni de mai bine…