În ochii păsărilor, fructele roşii etalează o diversitate coloristică mai redusă în comparaţie cu florile roşii, potrivit unui nou studiu realizat de Academia Chineză de Ştiinţe (CAS), informează Agenția Xinhua, preluată de Agerpres.
Culoarea este un element crucial în interacţiunea dintre animale şi plante. Roşu este un semnal coloristic puternic pentru păsări şi permite analiza interacţiunilor plantă-animal, precum şi a diferenţelor dintre polenizarea florilor şi răspândirea seminţelor.
Studiul a fost condus de cercetători de la ­Kunming Institute of Botany din cadrul CAS, precum şi de la instituţii din Germania şi Statele Unite.
Oamenii de ştiinţă au desfăşurat comparaţii de culoare între 94 de flori roşii polenizate de păsări şi 99 de fructe roşii dispersate de păsări. Au comparat diversitatea de culoare atât în spaţiul spectral, precum şi în spaţiile vederii colorate a păsărilor.
Studiul a ajuns la concluzia că există diferenţe semnificative între flori şi fructe în ceea ce priveşte diversitatea coloristică, proprietăţile spectrale şi percepţia culorilor. Fructele roşii au o diversitate coloristică mai redusă decât florile roşii, au nuanţe mai roşii şi mai puţine reflexii secundare.
Modele aviare de vedere în culori au ilustrat că fructele sunt mai ostentative decât florile din punct de vedere acromatic, dar nu şi cromatic, se arată în studiu.
Cercetarea a fost publicată în revista Functio­nal Ecology.