Viorel BĂLTĂȚEANU, un profesor care și-a legat destinul de copiii fotbalului prahovean, a trecut în nefință, miercuri 4 octombrie, la câteva după ce fusese internat din cauza unei viroze puternice.
Profesorul Viorel BĂLTĂȚEANU s-a nascut la 7 februarie 1939, în localitatea Corzu–Severin, din județul Mehedinți, iar vremurile de restriște, de după război, nu l-au împiedicat să înceapă o carieră de sportiv. Astfel, la 10 ani a debutat ca jucator de fotbal în echipa de copii a orașului, numită CFR Severin, avându-l antrenor pe Mircea Biolan, iar din anul 1952 s-a aflat sub îndrumarea unui fost internațional din perioada interbelică, Ghiță Albu, la CFR Craiova.
Copil de intelectuali, parinții fiind învățătorii din satul respectiv, acesta a îmbinat cu succes cele două pasiuni ale copilăriei sale, „fotbalul și învățătura”, reușind, în final, după absolvirea Liceului „Fratii Buzești”, din Craiova, și a cunoscutului Institut de Cultură Fizică, din București (timp în care a evoluat la formația Armata 3 București, având antrenor pe Victor Dumitrescu), să devină unul dintre cei mai cunoscuți și chiar renumiți profesori de sport din țară. Din 1964, an în care a fost repartizat la Ploiești, a devenit cadru didactic la Școala Medie 3 – Mihai Viteazul, iar din anul 1966 – la școala generală din Tătărani – Prahova, cu care chiar în primul an de activitate a câștigat „Cupa Școlilor Generale” la fotbal – faza regionala, învingând în finală, cu 4-0, formația similară din Câmpina, condusă din teren de juniorul Gheorghe Simaciu. După un sezon la formația de seniori Armata din Ploiești (1966-1967) – participantă în Campionatul Regional Ploiești, din vara lui 1968 s-a aflat la „Casa Pionierilor” din Ploiești (director Maria Toma), fiind responsabil pe ramura fotbal. Principala sa sarcina a fost „descoperirea” unor „mici talente” care jucau mingea în școli și pe maidanele de prin cartierele orașului, pentru ca apoi să fie aduși pentru a petrece timpul liber într-un mod organizat la formația nou înființată sub numele de „Cutezătorii” – Prahova. Astfel, a creat un puternic centru sportiv, care a devenit, peste timp, un adevărat izvor de talente, unde sfaturile, tactul și înțelepciunea profesorului i-au ajutat ulterior, atât pe gazon, dar și în viata de zi cu zi, mulți evoluând peste ani, cu brio, pe marea scenă a fotbalului prahovean. Un prim succes al noii echipe formate de cunoscutul profesor a fost realizat in vara lui 1969, la Bucșoaia – Suceava, unde din 40 de echipe participante la turneul programat de Organizația Pionierilor și Federația Română de Fotbal, reprezentanta județului Prahova a ocupat un merituos loc trei. În vara anului 1974 a obținut locul doi pe țară, având ca „lider” al echipei pe viitorul internațional ploieștean Costel Lazăr și locul patru – obținut în două rânduri (în anii 1972 și 1976), iar din lista jucătorilor care s-au lansat de la „Cutezătorii”, echipa Casei Pionierilor- la acea vreme patronată de A.S. Prahova Ploiești- a cuprins mulți viitori prim-divizionari. Din anul 1984 s-a aflat la Centrul de copii și juniori Prahova Ploiești, până în 1987, an când s-a realizat o fuziune între CSU Ploiești și Metalul din Vălenii de Munte. Dirijând, ca profesor și antrenor, jocul de fotbal de pe „banca suspinelor”, a avut rezultate bune, iar activitatea a căpătat un conținut profesional complet, fiind apoi legată de funcțiile deținute în cadrul AJF Prahova, mai întâi ca activist voluntar și, ulterior, ca președinte al comisiei de organizare a fotbalului juvenil județean, fiind cel mai vechi colaborator al acestei instituții – aproape 50 de ani, ceea ce reprezintă un adevărat record.

Antrenor și… prieten
Venit acum mai bine de jumătate de secol în judeţul Prahova, profesorul Viorel Băltăţeanu a creat generaţii întregi de jucători, toţi având la adresa sa numai cuvinte de laudă şi apreciere. Mai întâi a fost cadru dicatic la Şcoala Medie 3-Mihai Viteazul, iar din 1966 la Şcoala Generală Tătărani, pentru ca din aul 1968 să activeze la “Casa Pionierilor” Ploieşti, unde a înfiinţat, așa cum spuneam, echipa “Cutezătorii-Prahova”. În timpul activităţii sale de antrenorat, profesorul Viorel Băltăţeanu a “scos” foarte mulţi jucători, care au cochetat cu eşaloanele superioare ale fotbalului autohton, precum: Nicolae Vlad, Ion Sandru, Adrian Trupoiu, Emil Şerban, Constantin Constantinescu, Costin Nicolae, Stelian Nicu, Ion Florea, Ştefan Gheorghe Mîrzea, Doruleţ Preda, Ion Mitrea, Marian Halcu, Gheorghe Aldea, Costel Lazăr, Nicu Lazăr (cel care i-a și fost alături până în ultimele clipe ale vieții sale și se va ocupa de funeralii), Marcel Cristian Catinca, Ion Ştefănescu, Marian Deaconu, Puiu Vlad, Dănuţ Țibuleac sau Nicolae Nuţă, iar lista poate continua.
Cu aproape toți foștii săi elevi rămăsese în relații cordiale, civilizate, bunul simț și bunătatea caracterizându-l pe profesOrul Băltățeanu, cel care a fost și un om deosebit, relația sa de prietenie cu un alt profesor care și-a dedicat viața sportului prahovean și activității în AJF Prahova – prof. Octavian Bălteanu (trecut în neființă tot în acest an trist), fiind un adevărat exemplu pentru noi toți, cei care i-am cunoscut.

Inițiatorul „Cupei Moș Crăciun”
De ani buni, înainte de fiecare Crăciun, Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Prahova a organizat Cupa Moș Crăciun, competiție rezervată copiilor. Inițierea tradiționalului turneu juvenil a purtat inițiativa profesorului Viorel Băltățeanu, cel care s-a aflat în slujba juniorilor, în semn de respect pentru activitatea domniei sale, de ani buni, compartimentul de copii și juniori al AJF purtându-i numele.”Inițial, am organizat competiția pentru ca juniorii să aibă activitate și în timpul vacanței de iarnă. Pot să vă spun că și înainte de Revoluție s-au desfășurat câteva ediții de acest gen, într-un cadru restrâns și sub titulatura de Cupa Moș Gerilă. Din anul 1992 a luat ființă Cupa Moș Crăciun, care este îndrăgită de toți copiii” – spunea regretatul profesor Băltățeanu despre întrecerea care îi va aduce un omagiu și în anul 2023.
Comitetul de Urgență al AJF Prahova a hotărât ca la toate jocurile ce se vor disputa la acest sfărșit de săptămână să se țină un moment de reculegere!

Funeraliile vor avea loc sâmbătă, ora 12 – la Biserica din Brazi, iar înhumarea la cimitirul din Brazi.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!