Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) înseamnă cea mai importantă politică legată de managementul deşeurilor din România în ultimii 30 de ani şi va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel german, a declarat, miercuri, la evenimentul „Environmental & Sustainability Summit”, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. „Nu este un secret pentru nimeni că România nu face o treabă grozavă la colectarea deşeurilor, la gestionarea deşeurilor. Uniunea Europeană are ambiţii foarte, foarte mari legate de cât de multe deşeuri vom arunca la gropile de gunoi şi trebuie să reducem acele cantităţi cu 90% până în 2035, ceea ce înseamnă mult de lucru. Fiind una dintre cele mai mari politici de mediu este, de asemenea, un angajament pentru un mediu mai curat şi mai sănătos pentru generaţia viitoare şi, desigur, pentru noi. În esenţă, este un sistem foarte simplu, care încurajează persoanele să se întoarcă în magazine cu recipientele de băuturi, goale, ceea ce va reduce gunoiul, va reduce deşeurile de la groapă”, a afirmat Fechet.
Potrivit ministrului de resort, România va avea al doilea cel mai mare SGR din Europa, după Germania. „Ceea ce ne aşteptăm este ca Sistemul să aibă o eficienţă care va fi de peste 95% din containerul de băuturi returnate începând cu al treilea an de funcţionare. Nu va fi uşor, am avut atâtea discuţii, fiind o problemă despre care vorbim din 2018. Este un subiect pe care l-am luat de la zero în 2020 şi sunt foarte optimist că va începe pe 30 noiembrie. Va funcţiona şi sper că nu numai că vom avea al doilea cel mai mare sistem din Europa după cel german, dar vom fi un exemplu de bună practică şi poate că va fi pentru prima dată în atâţia ani când România va fi un exemplu pentru alte state-membre UE în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor”, a menţionat Mircea Fechet.
SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o administratorul SGR şi funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.
Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).