* Garda de Mediu Prahova a fost astăzi în zonă și a dispus verificări

Nicoleta Dumitrescu

De câteva zile un miros greu, irespirabil, a fost înregistrat în zona de nord a Ploieștiului, astăzi, exasperați, cei care locuiesc în acea parte a orașului, în mod special cei din ansamblul rezidențial Genial, sesizând acest lucru pe adresa redacției ziarului Prahova, în ideea că demersurile noastre către autoritățile competente pentru identificarea sursei mirosului ”ca de hazna”, așa cum l-au catalogat aceștia, vor avea succes. Demers care, după cum am putut constata, chiar a avut efectul scontat!
Primul apel pe care l-am făcut a fost la directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești, Zoia Staicu, ulterior, pentru o și mai bună operativitate, din partea redacției dând telefon și la Dispeceratul Primăriei, care se află chiar în sediul RASP Ploiești. Dispecerul de serviciu, Dumitru Steliana, a înregistrat sesizarea venită, prin intermediul nostru, din partea ploieștenilor, transmițându-ne că apelul venit din partea lor va fi transmis, așa cum este protocolul în activitatea dispeceratului, având în vedere tema sesizării, către reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova, dar și către Poliția Locală Ploiești, în vederea verificării la fața locului a celor semnalate. Într-un mod extrem de operativ, așa cum am avut prilejul, astăzi, să constatăm, echipele celor două instituții menționate anterior, care sunt abilitate să verifice și să controleze în probleme legate de protecția mediului, s-au deplasat pe teren și chiar au putut să constate că plângerile ploieștenilor din zona de nord a Ploieștiului au fost pe deplin justificate, dispecerul de la Dispeceratul Primăriei Ploiești confirmându-ne ulterior că, așa cum este și procedura, despre acest lucru, respectiv confirmarea sesizării ploieștenilor, prin sms, au fost informați atât primarul Ploieștiului, cât și ceilalți directori din cadrul Primăriei Ploiești.
Despre ceea ce s-a constatat la fața locului am primit detalii de la Daniela Tudorache, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Prahova, care chiar de la începutul discuției ne-a mulțumit pentru faptul că, grație demersului nostru jurnalistic, la o sesizare venită din partea ploieștenilor pe tema protecției mediului s-au putut deplasa în teren extrem de repede. ” Ne-am deplasat astăzi la fața locului, urmare a sesizării primite și, intrând pe strada Buda, în zona care dă în centura de Vest a Ploieștiului, unde sunt concentrate mai multe centre comerciale, pe un teren, de aproape 200 de hectare, s-a constatat că un fermier a efectuat o serie de lucrări agricole, respectiv a împrăștiat pe teren îngrășăminte organice, cu un miros specific, de aici și sesizările venite din partea ploieștenilor. Când am ajuns noi, pe teren mai era un tractor al femierului, dar se pare că lucrările au fost demarate de mai mult timp. Ca urmare a inițierii controlului, potrivit procedurilor, vom chema la sediul Gărzii de Mediu Prahova pe cel care a efectuat lucrările respective, pentru a vedea dacă a avut toate autorizațiile necesare, inclusiv pentru îngrășămintele folosite”, ne-a declarat Daniela Tudorache, comisar în cadrul Gărzii de Mediu. Despre concluziile acestor verificări și cele constatate, respectiv dacă s-au dispus și eventuale sancțiuni, vom reveni cu amănunte.