Luiza Rădulescu Pintilie

Reunite sub titulatura “Tot ce trebuie să știți despre acordarea ajutoarelor pentru încălzire iarna 2023-2024 și a suplimentului de energie”, pe site-ul Primăriei Orașului Băicoi (https://www.primariabaicoi.ro/despre-oras/stiri/143-tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-acordarea-ajutoarelor-pentru-incalzire-iarna-2023-2024-si-a-suplimentului-d) au fost publicate toate informațiile necesare celor îndreptățiți să beneficieze de susținere financiară pentru a traversa perioada iernii mai ușor. Astfel, se precizează că toți cetățenii orașului Băicoi care au venituri mici și nu au bunuri personale de valoare mare pot beneficia de ajutoare de încălzire pentru sezonul rece 2023-2024, fie că se încălzesc cu lemne sau cu gaze naturale, fie că au sisteme de încălzire pe bază de energie electrică. De asemenea, suplimentar, pot beneficia și de o reducere la factura de gaze sau energie electrică, valabilă pentru tot anul. În acest sens, trebuie să depună o cerere la Primăria Orașului Băicoi, împreună cu o serie de acte doveditoare (precizate în detaliu pe site-ul amintit).
Cuantumurile lunare ale ajutoarelor pentru încălzirea locuinței sunt diferite în funcție de tipul de încălzire. Ca urmare, pentru cei care se încălzesc cu lemne și cărbuni, cuantumul variază între 32 de lei și 320 de lei, în funcție de veniturile nete lunare pentru fiecare membru al familiei, persoanele care au un venit net lunar/membru de familie sub 200 de lei fiind cele care primesc suma maximă de 320 de lei. Pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale, cuantumul variază între 25 de lei și 250 de lei, în funcție de veniturile nete lunare pentru fiecare membru al familiei, iar pentru cei care se încălzesc cu energie electrică, cuantumul variază între 50 de lei și 500 de lei, în funcție de veniturile nete lunare pentru fiecare membru al familiei, de sumele maxime urmând să beneficieze și în aceste cazuri de persoanele care au un venit net lunar/membru de familie sub 200 de lei.
În același timp, beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinței pot să beneficieze și de un supliment pentru energie, care se acordă în sumă fixă, în fiecare lună a anului câtă vreme venitul net lunar pentru fiecare membru al familiei nu depășește 1.386 de lei, iar pentru persoanele singure venitul net lunar nu depășește 2.053 de lei.
Suma care se acordă lunar drept supliment de energie este de 30 de lei pentru energia electrică, 10 lei pentru gazele naturale, 10 lei pentru energia termică și 20 de lei pentru combustibili solizi și/sau petrolieri. De reținut că, atunci când singura sursă de energie utilizată este energia electrică, se acordă o sumă de 70 de lei, lunar. Reprezentanții administrației orășenești dau și un exemplu pentru mai buna înțelegere a mecanismului de acordare a ajutorului de încălzire , precizând că în cazul în care o familie utilizează lemne pentru încălzire, gaze naturale pentru prepararea hranei și energie electrică pentru iluminat aceasta va primi o sumă cumulată de 60 de lei (20 lei pentru lemne, 10 lei pentru gaze naturale și 30 de lei pentru energie electrică). Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, cetățenii trebuie să respecte câteva condiții: ajutorul se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire dintr-o gospodărie, ca urmare cei care se încălzesc și cu gaze și cu lemne trebuie să opteze pentru a cere ajutor fie doar pentru gazele naturale, fie pentru încălzire; ajutorul se acordă numai familiilor și/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței; ajutorul se acordă numai pentru o singură locuință (pentru locuința de domiciliu sau de reședință); ajutorul se acordă numai titularului contractului încheiat cu furnizorul de utilități (sau convenției individuale încheiate).
În ceea ce privește ultima cerință care trebuie îndeplinită, se evidențiază o situație des întâlnită, respectiv aceea că multe persoane au încheiate contractele cu furnizorul de gaze naturale sau energie electrică pe numele unor defuncți și, în aceste condiții, nu se încadrează în prevederile legale adoptate prin Legea 226/2021. Ca urmare, persoanele care se regăsesc într-o asemenea situație trebuie mai întâi să treacă pe numele lor contractele cu furnizorul de gaze sau de energie electrică.
De reținut că, în cazul în care se solicită ajutor pentru încălzire cu energie electrică, acesta se acordă numai consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale și au contracte valabile de furnizare a energiei electrice .
Cererile depuse în vederea obținerii ajutorului de încălzire se completează numai de către titularul ajutorului, acesta putând fi fie proprietarul locuinței sau succesorul de drept al acestuia, fie titularul contractului de închiriere, concesiune (împuternicit prin procură notarială de către proprietarul locuinței sau de către titularul contractului de închiriere), fie persoana care a înstrăinat locuința în baza unui contract cu clauză de abitație, uz sau uzufruct viager.