Nicoleta Dumitrescu

Cu o bogată și complexă activitate politică, fostul senator de Prahova Daniel Savu a revenit, recent, ca membru activ în Organizația Ploiești a Partidului Social Democrat. Până acum, acesta a activat în cadrul Organizației PSD a Sectorului 4 din București, activitatea sa ministerială- ca secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale- în perioada în care premier era Viorica Dăncilă, dar și după ce nu a mai deținut această funcție, incluzând și o angajare politică într-o organizație a PSD din Capitală, al cărei membru a fost până de curând. Despre motivația revenirii în Prahova, ca membru în cea mai importantă organizație a PSD din județ, aceea din Ploiești, dar și despre care va fi aportul acestuia în cadrul noului proiect politic pe care l-a gândit actualul președinte al Organizației Prahova a PSD, Virgiliu Nanu, fostul senator social-democrat Daniel Savu ne-a detaliat în cadrul unui dialog purtat ieri.
– Domnule Daniel Savu, am aflat că de câteva zile ați revenit pe meleagurile politice natale, transferându-vă de la Organizația PSD a Sectorului 4 din București la aceea din municipiul Ploiești. Știm că în Capitală ați plecat prin anul 2019, când ați îndeplinit funcția de secretar de stat și când activitatea ministerială presupunea și o angajare politică într-o organizație bucureșteană. Ați continuat să rămâneți însă acolo și după încetarea funcției guvernamentale. Ce v-a motivat acum să reveniți în Prahova?
– Principala mea motivație pentru a reveni la Ploiești a fost o întâlnire pe care am avut-o, recent, cu actualul președinte al Organizației Prahova a PSD, Virgiliu Nanu, care mi-a prezentat proiectul său politic – noul PSD de Prahova, căruia i-a dat și un titlu generic ”Să redăm Prahova prahovenilor!”. Mi-a plăcut acest proiect pentru că se suprapune peste proiectul politic al liderului PSD, Marcel Ciolacu, de la nivel național, ”Noul PSD” și am dorit să particip, încă de la început, cu tot ceea ce pot, la punerea în practică a acestui proiect în Prahova și la Ploiești.
– Ce înseamnă, de fapt, noul PSD? Care sunt obiectivele acestui proiect politic în Prahova?
– Înseamnă o nouă viziune asupra politicii din Prahova prin care PSD să recâștige atât Consiliul Județean Prahova, cât și mai multe localități, pentru că acum PSD nu are cel mai mare număr de primari din județ. Totodată, acest proiect înseamnă ca și la Ploiești să avem un primar din partea PSD, cum nu a mai fost de mulți ani. În plus, titlul pe care Virgiliu Nanu, președintele Organizației Județene Prahova a PSD, l-a dat acestui proiect arată mândria de a fi prahovean, pentru că au fost vremuri în acest județ când ceasul de la Halele Centrale Ploiești dădea ora exactă pentru alte județe din țară, care luau model de dezvoltare din Prahova. Revenirea mea coincide unui moment greu pentru PSD în Prahova, când la Ploiești mai există doar un singur consilier local, și spun asta cu durere, pentru că eu am făcut parte din echipa lui Emil Calotă când PSD avea majoritate în Consiliul Local Ploiești și o echipă de mare forță, cu Nicolae Oprea, Ion Iancu, Mihail Fâcă, Marian Săniuță, Ion Eparu, Carmen Dumitru…Trebuie să spun însă că eu, atât timp cât am fost plecat în București, nu am încetat să țin legătura cu oamenii din Ploiești. Zilnic m-am întâlnit și mă întâlnesc, în continuare, cu ploieștenii, cu prahovenii, care îmi spun despre dorințele lor privind orașul și județul în care locuiesc și cred că prin acest nou proiect politic al PSD vom putea să răspundem așteptărilor lor printr-o administrație dedicată acestui județ și oamenilor săi, adică să redăm Prahova prahovenilor. Asta pentru că în actuala administrație prahoveană și-au făcut apariția foarte mulți oameni care nu sunt ploieșteni, respectiv care nu sunt prahoveni. Sunt din Giurgiu, din Călărași, care nu cunosc acest județ și nu poți să te aștepți că au și dorința de dezvoltare a Prahovei. Ba, mai mult, firmele din Prahova și din Ploiești sunt un pic exceptate de la proiecte la care să participe, pentru că nu mai au loc din cauza acelora care sunt favorizate politic pentru obținerea lucrărilor.
– Reveniți în Prahova cu o experiență politică destul de complexă. În ce măsură apreciați că o veți putea valorifica în organizația din Ploiești?
– Eu îmi doresc să pun la dispoziția Organizației Ploiești a PSD întreaga mea experiență politică. Am deținut toate funcțiile politice posibile în Prahova, dar și în Ploiești, cunosc foarte bine atât Organizația Județeană, cât și pe aceea din Ploiești a PSD, sunt la curent cu realitatea existentă în politica prahoveană de astăzi. De aceea, apreciez eforturile noului președinte al Organizației Prahova a PSD, Virgiliu Nanu, de a schimba această stare de lucruri. În politică, totul se face în echipă, și apreciez că asta se dorește și acum. Eu susțin echipele PSD, dar ele trebuie să-și canalizeze activitatea pentru a rezolva ceea ce-și doresc oamenii. Întotdeauna trebuie să ținem cont de dorința electoratului. Încerc să-l ajut cu experiența mea politică pe Virgiliu Nanu, mai ales în perspectiva anului 2024, care este atât de important pentru recâștigarea electoratului. Din acest punct de vedere, eu cred că ne aflăm în România într-un moment unic în ceea ce privește alegerile din anul viitor. În sensul că alegerile europarlamentare se desfășoară cu mult timp înaintea algerilor locale. Asta înseamnă că alegerile europarlamentare vor fi cel mai puternic și real sondaj de opinie privind opțiunile politice ale electoratului. Dacă la alegerile europarlamentare precedente s-au constatat un absenteism și o lipsă de interes din partea primarilor, acum organizațiile politice vor trebui să-și mobilizeze aleșii în așa fel încât, dacă aceștia mai vor un mandat, atunci să obțină măcar rezultatele pe care le-au obținut atunci când au câștigat ei mandatul de primar, la precedentele alegeri. Părerea mea este că niciun partid nu va trebui să-și desemneze candidații la alegerile locale înainte de alegerile europarlamentare. De exemplu, la Ploiești, PSD ar trebui să anunțe că, dacă locuitorii acestui oraș își doresc un anume primar, atunci ar trebui să voteze PSD la alegerile europarlamentare. Dacă rezultatele nu vor plasa PSD pe primul loc – care este principalul obiectiv – atunci este timp să găsim un alt candidat de primar. Repet, eu am venit într-un moment greu pentru PSD în Prahova și tocmai de aceea sper ca și prin contribuția mea să avem rezultatele pe care social-democrații le-au mai avut pe vremuri în Prahova. Este nevoie ca toată lumea să participe la recâștigarea electoratului! Toți cei care acum dețin funcții pe care le-au obținut pe criterii politice – aleși locali, parlamentari – trebuie să participe la acest nou proiect al PSD, pentru a schimba în bine realitatea din Prahova și nivelul de trai al locuitorilor acestui județ!