V. Stoica
Proiectul ”Uite barza!”, implementat de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu sprijinul companiilor Enel din România, a ajuns la cea de-a șaptea ediție, până în prezent fiind înregistrate în aplicație aproape 23.000 de observații, conform reprezentanților SOR. Conform aceleiași surse, în acest an, numărul berzelor albe înregistrate a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 – adulți, iar 2.564 – pui. După colectarea tuturor observațiilor și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi, care nu existau până acum în baza de date a SOR. Potrivit reprezentanților Societății Ornitologice Române, în Prahova au fost cinci înregistrări pentru perioada de observații, dintre care două nu au fost aprobate pentru că nu respectă metodologia, astfel că valide au fost trei: două cuiburi cu câte doi pui fiecare și doi adulți și, respectiv, un cuib cu patru pui și doi adulți, unul dintre cele mai ”populate” din țară.
„Ne bucurăm să vedem că, după șapte ani de proiect, voluntarii pasionați de păsări și natură străbat țara pentru a ne ajuta la recensământul berzelor albe. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la această numărătoare. Toate datele strânse în acești șapte ani de proiect sunt cu atât mai importante cu cât în 2024 va avea loc recensământul european al berzelor albe, la care și România va lua parte. După, biologii SOR vor calcula trendul populațional, pentru a vedea dacă populația de berze este stabilă, crește sau nu”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.
Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 997 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 686 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 23 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci, se precizează într-un comunicat al SOR.
(Foto: Cristian Țurcan/ www.sor.ro)