George Marin

Surprins și nu prea de poziția primită de Iustin Răducan – vezi antecedentul Musi, la Craiova – aparatul cu Raze Pix l-a luat în colimator pe cel care îndeplinea regula Under 21. După cum rezultă și din tabel, Răducan nu s-a întâlnit prea des cu mingea, dar asta nu înseamnă că nu a căutat-o. El a încercat permanent să se lupte cu mai puternicii și mai experimentații săi adversari. Dacă nu a reușit să câștige vreun balon – vezi rubrica „Mingi disputate” – Răducan a fost permanent în coasta apărătorilor adverși, efectuând presing sau, cel puțin, încercând să le întârzie construcția acțiunilor ofensive. Doar experiența redusă l-a împiedicat să realizeze mai mult. Pe Dawa l-a depășit în viteză, de reacție și de deplasare (min. 5, 9, 21), și acest motiv ar fi fost suficient ca Dawa să fie schimbat, nu numai din cauza avertismentului primit de camerunez pentru severa accidentare a lui Hanca (min. 27). Așa credem noi că ar fi gândit un antrenor adevărat.
Realizările lui Răducan par puține. El a trimis prima minge cadrată pe poartă, o deviere din reflex, din fața lui Dawa (min. 5) și a avut o acțiune intensă în careu, fiind blocat de camerunez în lateral, în apropierea liniei de poartă (min. 9). Deplasarea sa în teren a fost permanentă, reușind o recuperare în terenul propriu (min. 12) și demarcându-se bine în lateral pentru a prelua balonul trimis de Meijers în speranța unui contraatac, dar a fost blocat de Ngezana (min. 30). De remarcat preocuparea sa pentru a respecta indicațiile tactice, Răducan verificând deseori distanța și poziția sa față de coechipieri. Nu ar fi de mirare ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, Răducan să acapareze poziția de vârf de atac, ori de atacant lateral dreapta în cazul în care Petrolul va apărea în formula cu doi jucători în avanposturi.
Accidentarea lui Hanca a schimbat multe pe teren. Din minutul 31, Răducan a fost trecut în poziția de mijlocaș dreapta. Însă, el nu pare să demonstreze calități de mijlocaș, nefiind suficient de constructiv. Formația sa de atacant l-a tras tot spre centru, uneori călcându-se pe bombeu cu nou intratul Petrović (min. 37). Totuși, această tendință a sa a avut și părțile bune. S-a ivit spațiu pentru avansarea lui Doua, dar i-a și permis lui Răducan să recupereze mingea și să participe la combinația care a dus la șutul lui Gicu Grozav (min. 45+2).
La reluare, în locul mai prudentului 1-5-4-1 dat fulgerător peste cap de golul primit de Petrolul în minutul 2, Florin Pârvu a optat pentru sistemul cu patru fundași, renunțând la Pedro Justiniano și întărind linia de mijloc cu Diomandé și Mihnea Rădulescu. Acesta din urmă, cel care l-a înlocuit pe Răducan ca mijlocaș dreapta, a fost mult mai activ, aducând un spor de vivacitate, ceea ce a adus câștig evoluției echipei. Debutul pe teren al lui Rădulescu s-a făcut remarcat prin două bune acțiuni în viteză (min. 46, 47), dar a fost umbrit de faptul că tânărul petrolist ar fi putut face un marcaj riguros la Miculescu, retrăgându-se odată cu acesta și împiedicând, pe cât posibil, șutul în bara transversală premergător golului secund bucureștean (min. 49).

În acest moment, Doua rămăsese în poziție avansată, Rădulescu fiind cel care ar fi trebuit să ajute la acoperirea zonei alături de deja prezenții Seto, Papp și Meijers, responsabilitatea primirii golului fiind una comună. Trecând peste acest al doilea șoc împreună cu echipa, Rădulescu și-a început partea din meci cea mai bogată. El s-a deplasat permanent pe toată banda din dreapta, fiind prezent și în apărare rezolvând situația creată (min. 59). În ceea ce privește partea ofensivă, Rădulescu, care l-a avut adversar direct pe foarte experimentatul Radunović, s-a implicat consistent în jocul echipei, fiind eliberat pentru centrări prin combinațiile puse în practică (min. 67 – s-au generat reluările succesive ale lui Diomandé și a lui Grozav, din voleu, 72 – pentru șutul lui Grozav, salvat de Tîrnoveanu de lângă rădăcina barei). Nu s-a mulțumit doar cu atât, a încercat și șutul în diagonală, din careu (min. 71). Însă, cea mai faină găselniță a băncii tehnice ploieștene a fost deplasarea lui Rădulescu pe partea stângă, în latul frontului de atac, în momentul de posesie al echipei (min. 62, 63, 75, 90, ca să le enumerăm pe cele care au adus evenimente). De acolo a trimis un șut-centrare peste poartă (min. 63) și a încercat un șut după ce a recuperat, dar a fost blocat (min. 75). Cel mai important, apariția lui Rădulescu în acea poziție din stânga a zdruncinat organizarea defensivă a bucureștenilor. Și, la fel de important, prin această deplasare s-a creat spațiu pentru aparițiile ofensive ale lui Doua (min. 90, cu șut). Apropo, colaborarea între Rădulescu și ivorian a fost bună, ei coordonându-se pe toată lungimea benzii dreapta.
La fel cum deunăzi Nae Constantin ne spunea că avem soluții – și le și găsea- tot așa Florin Pîrvu ne spune că avem juniori talentați care merită să fie prezenți pe teren. Fără a-i uita pe ceilalți „underi” ai Petrolului, fie rezerve, fie accidentați, fie fără să fi prins lotul pentru acest joc, la meciul contra FCSB am avut dovada – încă o dată – că vorbele antrenorului ploieștean au deplină acoperire.