Colagenul este o proteină esențială pentru organism, ce ajută la buna funcționare a articulațiilor, tendoanelor, oaselor. Cum producția de colagen începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă, suplimentarea poate aduce beneficii semnificative. Se poate face consumând anumite alimente sau prin suplimente, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Colagenul este cel mai abundent tip de proteină care se găsește în organismul uman și în corpul multor animale. Este alcătuit, în principal, dintr-o combinație specifică de aminoacizi. Este unic în comparație cu alte proteine, datorită prezenței ridicate a acestor trei aminoacizi, ceea ce îl face potrivit pentru formarea țesuturilor conjunctive și pentru susținerea structurilor corpului uman, precum pielea, oasele, mușchii, tendoanele și cartilajele.
Producția de colagen începe să scadă pe măsură ce îmbătrânim. După vârsta de 25-30 de ani, corpul începe să producă colagen mai puțin eficient, iar acest declin continuă pe măsură ce înaintăm în vârstă. După 25 de ani, organismul produce cu 1% – 1,5% mai puțin colagen în fiecare an, potrivit experților. Producția de colagen este însă infleunțată și de alți factori, cum ar fi:* Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete poate duce la degradarea colagenului din piele cauzând apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii;*Fumatul deteriorează colagenul din piele și contribuie la îmbătrânirea prematură;*Poluarea aerului și expunerea la substanțe chimice din mediu pot afecta producția și calitatea colagenului în piele;* Dieta săracă în nutrienți esențiali, precum vitaminele și mineralele și bogată în zahăr poate influența negativ producția de colagen;* Factorii genetici pot avea, de asemenea, un rol în ceea ce privește ritmul cu care scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă; * Somnul insuficient sau de calitate scăzută poate influența negativ procesele de regenerare și reparare ale colagenului pe timpul nopții; * Unele boli pot afecta producția de colagen, cum ar fi anumite tipuri de artrită sau alte afecțiuni ale țesuturilor conjunctive; Stresul cronic poate afecta sănătatea pielii și poate influența producția de colagen.
Supa de oase este una dintre cele mai bogate surse naturale de colagen, conținând aproximativ 10 miligrame per porție. Aceasta se obține prin fierberea oaselor de animale (cum ar fi pui, vită sau pește) împreună cu legume și condimente. Colagenul din oase se dizolvă în apă și formează un lichid bogat în substanțe nutritive.
Pe locul al doilea în privința cantității de colagen este gelatina, produsă prin procesarea colagenului din pielea și oasele animalelor. Pudra de gelatină poate fi adăugată în deserturi, budinci sau alte alimente pentru a le conferi consistență.
Carnea de pui și de vită conțin, de asemenea, cantități semnificative de colagen. Peștele, în special tipurile cu oase comestibile, cum ar fi sardinele și somonul, conțin și ele această proteină. Fructele de mare, cum ar fi creveții și caracatița sunt alte surse bune de colagen.
Albușurile de ou conțin glicină, un aminoacid esențial pentru producția de colagen. Unele semințe și nuci, cum ar fi semințele de dovleac și de floarea-soarelui conțin aminoacizi care pot sprijini producția de colagen.
Pe lângă toate acestea e importantă consumarea alimentelor bogate în vitamina C și zinc necesare sintezei colagenului, cum ar fi citrice, fructe de pădure, ardei gras, fasole și leguminoase. Colagenul poate fi administrat și sub formă de suplimente.
Iată cîteva beneficii ale colagenului: previne osteoporoza, menține masa musculară, ameliorează durerile articulare ;poate îmbunătăți elasticitatea pielii ;susține sănătatea inimii.
* Precauții privind administrarea de colagen
Colagenul este considerat, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este luat în dozele recomandate (10 grame pe zi, timp de 6 luni). Cu toate acestea, în unele cazuri, pot apărea efecte secundare, deși acestea sunt rare. Iată câteva dintre posibilele reacții adverse ale suplimentării cu colagen:*Probleme gastrointestinale: unele persoane pot experimenta disconfort gastrointestinal, cum ar fi balonare, greață sau diaree, în urma consumului de suplimente de colagen. Aceste efecte pot fi reduse prin ajustarea dozei sau prin administrarea suplimentelor împreună cu alimente; *Reacții alergice: persoanele care sunt alergice la unele tipuri de proteine, cum ar fi proteinele din pește sau ouă, ar trebui să evite suplimentele de colagen derivate din aceste surse. Pot exista reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, mâncărimi sau umflături;*Interacțiuni cu medicamentele: deși colagenul în sine nu are tendința de a interacționa cu majoritatea medicamentelor, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul înainte de a începe suplimentarea, mai ales dacă suferi de boli cronice sau urmezi orice fel de tratament;* Probleme renale: persoanele cu boli renale severe ar trebui să discute cu medicul înainte de a începe suplimentarea cu colagen, deoarece consumul excesiv de proteine poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor.