Cercetătorii elveţieni au ajuns la concluzia că un râu dintr-o junglă din Africa, foarte puţin studiat până în prezent, este unul dintre cursurile de apă cu cea mai neagră apă din lume, avertizând totodată că acesta este în pericol din cauza activităţilor industriale, a transmis agenţia DPA, preluată de Agerpres.
O echipă de cercetători, condusă de universitatea elveţiană ETH Zurich, şi-a propus să studieze ciclul carbonului din Bazinul Congo, iar în acest proces a descoperit că Ruki, din Republica Democrată Congo, este unul dintre cele mai întunecate râuri din lume.
“Am fost uimiţi de culoarea râului”, a declarat coautorul studiului, Travis Drake, adăugând că acesta este atât de negru încât nu se poate vedea mâna introdusă în apă, chiar şi de la mică distanţă. Anumite substanţe organice din apă sunt responsabile pentru culoarea râurilor cu apă neagră. Ruki conţine o cantitate semnificativ mai mare din acestea, comparativ cu faimosul Rio Negro, afluent al fluviului Amazonului.
“Ruki este, în esenţă, ceai de junglă”, a spus Drake, citat pe site-ul ETH Zurich.
Substanţele organice dizolvate în Ruki, un afluent al fluviului Congo, provin din vegetaţia moartă de junglă din zona înconjurătoare şi ajung în acest curs de apă odată cu apa de ploaie.
Autorii au avertizat asupra creşterii interesului companiilor faţă de resursele naturale din bazinul Ruki şi că schimbările în ceea ce priveşte utilizarea terenurilor ar putea conduce la defrişări. Acest lucru ar putea duce la secarea mlaştinilor şi la încetinirea procesului de descompunere bacteriană. Acest lucru ar elibera cantităţi masive de CO2. “Mlaştinile din bazinul Congo înmagazinează aproximativ 29 de miliarde de tone de carbon”, a declarat coautorul studiului, Matti Barthel. “Ar fi mai bine pentru climă dacă ar rămâne umede”, a adăugat cercetătorul.