Echipa națională a României va afla în luna noiembrie dacă se va califica la EURO 2024. Atunci sunt programate ultimele două meciuri din preliminarii, care pot stabili soarta unei generații. Ușor nu ne va fi, deoarece vom juca împotriva contracandidatelor la calificare, Israel și Elveția.

Programul din luna noiembrie este următorul:

  • 18 noiembrie, de la ora 21:45: Israel – România
  • 21 noiembrie, de la ora 21:45: România – Elveția

Înaintea acestor meciuri, România este pe locul întâi în grupa I, dar beneficiază și de faptul că are mai multe meciuri decât Elveția și Israel. Echipa noastră are 16 puncte, unul peste Elveția, care are un meci mai puțin disputat, și cinci peste Israel, care are două partide mai puțin.

Lupta pentru calificare se dă așadar în trei, iar la EURO 2024 se califică direct primele două clasate. Partea bună este că suntem în continuare la mâna noastră, iar avansul pe care îl avem ne permite să sperăm în calificare. Cotele la pariuri sportive indică România cu șanse mai mari la calificare în comparație cu Israel, în timp ce o calificare a Elveției pare aproape sigură.

Edi Iordănescu, optimist că ne vom califica la EURO 2024

Selecționerul Edi Iordănescu este optimist că va reuși să ducă România la EURO 2024. În opinia sa, principalul avantaj este că suntem la mâna rezultatelor noastre și că nu depindem de pașii greșiți ai adversarelor. „Suntem total la mâna noastră, depindem numai de noi, nu de jocul rezultatelor. Ne-am construit și câștigat acest statut”, a afirmat Edi Iordănescu.

Ultimele meciuri din preliminarii sunt foarte importante și pentru Edi Iordănescu. Asta deoarece contractul său se încheie la finalul preliminariilor și depinde strict de calificarea la EURO 2024. În condițiile în care va rata calificarea, Edi a anunțat deja că va pleca de la echipa națională. În cazul în care va duce echipa la turneul continental, contractul său va fi prelungit automat până după Campionatul European, iar apoi va discuta un nou contract cu Răzvan Burleanu.

Calificarea este un obiectiv clar, mai ales că România a fost o prezență tot mai rară la turneele continentale în ultimele două decenii. Avem doar două prezențe în ultimii 20 de ani. În 2008 nu am trecut de faza grupelor, însă ce-i drept atunci am avut adversare foarte bune. În 2016 am avut o grupă mai accesibilă, cu Franța, Elveția și Albania, dar am avut o prestație foarte slabă și nu am trecut de faza grupelor.

România a impresionat prin jocul defensiv

Echipa noastră s-a remarcat în această campanie de calificare prin jocul defensiv. Avem cea mai bună apărare din grupă, cu doar 4 goluri încasate în 8 meciuri. Ca o comparație, Elveția a primit 8 goluri în 7 meciuri, iar Israel 7 goluri în 6 partide. Elveția ne-a dat două goluri, iar Israel și Belarus câte unul.

În ceea ce privește jocul ofensiv, avem al doilea atac din grupă, cu 13 goluri marcate, șapte sub Elveția. Israel a dat 7 goluri și pare și ea că suferă în atac.

Ce echipe s-au calificat până acum la EURO 2024?

Germania este calificată în mod automat din postura de țară gazdă. Nemții vor găzdui turneul între 14 iunie și 14 iulie, în 10 orașe. Pe lângă Germania, celelalte 23 de echipe sunt decise în urma calificărilor. 20 de echipe se califică în urma preliminariilor, iar ultimele 3 vor fi alese în urma barajelor din martie 2024, pe baza rezultatelor din Nations League.

Dincolo de Germania, până acum au mai obținut calificarea Belgia, Franța, Portugalia, Spania, Scoția, Turcia și Austria. În noiembrie vor mai fi decise și celelalte echipe, urmând ca ultimele trei să le aflăm în martie 2024.

EURO 2024 se va disputa în 10 orașe din Germania, pe următoarele stadioane:

  • Olympiastadion din Berlin (capacitate de 74.461 de locuri)
  • Allianz Arena din Munchen (capacitate de 70.076 de locuri)
  • MHPArena din Sttutgart (capacitate de 54.906 de locuri)
  • Vetins-Arena din Gelsenkirchen (capacitate de 54.740 de locuri)
  • Deutsche Bank Park din Frankfurt (capacitate de 54.697 de locuri)
  • Volksparkstadion din Hamburg (capacitate de 52.245 de locuri)
  • Merkur Spiel-Arena din Dusseldorf (capacitate de 51.031 de locuri)
  • RheinEnergieStadion din Koln (capacitate de 49.827 de locuri)
  • Red Bull Arena din Leipzig (capacitate de 42.959 de locuri)

(P)