• Cine nu se conformează va fi amendat • În Prahova, doar 21% dintre locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar la Ploieşti – din 90.000 de imobile nici jumătate nu au poliţe!

 

Nicoleta Dumitrescu

Prahovenii care dețin în proprietate o locuință – casă sau apartament – și nu au încheiat până acum o poliță de asigurare pentru aceasta trebuie să se grăbească. Începând cu data de 10.11.2023, vor intra în vigoare prevederile Legii nr. 115 din 10 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. De altfel, ieri, despre această obligativitate a informat public și Serviciul Public Finanțe Locale (SPFL) Ploiești, în anunț fiind trecute și două dintre modificările legislative considerate a fi cele mai de interes ce țin de necesitatea încheierii unei polițe de asigurare a locuinței, respectiv ”Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuinţe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinţei”; ”Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinţei în cartea funciară este condiţionată de existenţa unui contract de asigurare obligatorie a locuinţei în vigoare la data solicitării.” Așa cum ne-a declarat directorul SPFL Ploiești, Simona Dolniceanu, în Ploiești sunt aproape 90.000 de locuințe (60.000 de apartamente și restul case), dar, doar pentru 32.500 dintre acestea au fost încheiate, conform unei evidențe existente în momentul de față, și polițe de asigurare. În acest context, având în vedere faptul că nici măcar jumătate dintre imobilele din Ploiești nu sunt asigurate, directorul fiscului local ploieștean ne-a mai precizat că urmează să poarte o serie de discuții cu conducerea primăriei, dar și cu reprezentanți din legislativul local, în vederea identificării celei mai bune formule prin care, de la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor, așa cum cere și legislația, proprietarii care nu au polițe de asigurare a locuinței să fie notificați în scris. Discuții mai mult decât necesare, având în vedere faptul că neconformarea încheierii de polițe de asigurare se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, constatarea și aplicarea sancțiunilor urmând să se facă de persoane împuternicite de către primar, valoarea amenzilor, în cotă de 100%, urmând să constituie venit la bugetul local. De adăugat și faptul că, potrivit unei situații valabile la începutul lunii noiembrie 2022, primite de la PAID România, gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ la nivelul județului Prahova a fost de peste 21%, acest procent fiind valabil și în anii 2020 și 2021.
Conform reprezentanților PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale România, la data de de 30.09.2022, fondul de locuințe existent în Prahova era de 330.884 de proprietăți, din care erau asigurate un număr de 71.241 de locuințe (21,53%), județul nostru situându-se, la data menționată, pe locul 7 la nivel național din punct de vedere al numărului de polițe aflate în vigoare. Totodată, anul trecut, până la sfârșitul lunii septembrie, cele mai multe polițe fuseseră înregistrate în Ploiești – 30.820, Câmpina – 4.476, Breaza – 2.243, cele mai puține încheindu-se în Ciorani – 144, Iordăcheanu – 100, Vâlcănești – 92 etc. Asigurarea obligatorie de locuință – cunoscută și ca Polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) – se încheie exclusiv pentru construcțiile cu destinație de locuință, fiind vorba despre toate tipurile de locuință – socială, de serviciu, de intervenție, de necesitate, de protocol, casă de vacanţă. Locuința de Tipul A reprezintă construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, iar Tipul B reprezintă construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Locuințele situate în contrucții tip bloc se încadrează în Tipul A. În cazul caselor, încadrarea poate să fie de Tip A sau de Tip B, în funcție de structura de rezistență și de materialele de construcție utilizate. În ceea ce privește tipurile de polițe care pot fi încheiate și care sunt costurile, conform PAID, există un singur produs – polița PAD. Aceasta acoperă daunele provocate de riscuri de catastrofă – cutremur, alunecare de teren, inundație – din cauze naturale. Polița PAD are două costuri, în funcție de materialul din care este realizată casa – Tip A, 20 de euro/an ( suma asigurată fiind de 20.000 euro), şi Tip B, 10 euro/an (suma asigurată fiind de 10.000 de euro).

Cele mai importante prevederi ale legii care intră în vigoare de luna viitoare

Pentru a veni în sprijinul cititorilor ziarului nostru, redăm care sunt cele mai importante prevederi ale actului normativ care va intra în vigoare din data de 10 noiembrie a.c.
Art. I. – Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 9 martie 2016, se modifică și se completează după cum urmează: 1. La articolul 2, partea introductivă și literele b), d) și e) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 2. – În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile utilizate în prezenta lege au semnificațiile prevăzute în Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, în Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare, precum și următoarele semnificații: b) dezastru natural – formă de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren și inundații ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale; d) contract PAD – contract de asigurare a locuinței împotriva dezastrelor naturale, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parțială, în condițiile și în limitele stabilite de prezenta lege și de normele emise în aplicarea acesteia; e) Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, denumit în continuare PAID – societate de asigurare și/sau de reasigurare, constituită cu scopul de a gestiona asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale;”
Art. 3. – (1) Persoanele fizice și juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate cu această destinație în evidențele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și pentru care s-a păstrat în fapt destinația de locuință. (5) În cazul construcțiilor cu destinația de locuință aflate în coproprietate sau care au părți de uz comun se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop; în acest caz, prima de asigurare se plătește pentru fiecare locuință în parte. (6) Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepției efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor. (8) Dovada existenței asigurării obligatorii PAD o constituie contractul de asigurare PAD sau contractul de asigurare în care PAID are calitate de coasigurător. (9) Societățile de asigurare nu pot încheia asigurări facultative pentru acea locuință care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD; sunt exceptate în acest caz locuințele situate în clădiri încadrate în categoria I de risc seismic.”
Capitolul II
7. La articolul 5, alineatele (1)–(3) se modifică și vor avea următorul cuprins: „Art. 5. – (1) Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: a) 100.000 lei, pentru fiecare locuință de tip A; b) 50.000 lei, pentru fiecare locuință de tip B. (2) Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate prevăzute la alin. (1), denumite în continuare prime obligatorii, sunt următoarele: a) 130 lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. a); b) 50 lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. b). (3) Suma asigurată obligatoriu și prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin reglementări emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F.; în acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurată obligatoriu și prima de asigurare aferentă se reactualizează la data aniversării anuale.” Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 10. –(1) Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței. (2) Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.”
14. Articolul 11 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 11. – (1) Asigurații care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, procedează la modificarea locuințelor fără autorizație de construire, emisă în condițiile legii, sau cu nerespectarea autorizației respective, afectând structura de rezistență a locuințelor și favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despăgubiți pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate. (2) PAID este îndreptățit să recupereze de la cei vinovați valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate sau pentru care nu s-au obținut autorizațiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcții, conform legii aplicabile.” „Art. 17. – (1) PAID facilitează accesul primăriilor la lista actualizată a proprietarilor care au încheiat contracte PAD, în format electronic, prin acordarea la cerere a dreptului de acces în baza de date a PAID. (2) Compartimentele de specialitate ale primăriilor transmit semestrial, începând cu data de 15 ianuarie 2024, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat contracte PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate.”
Art. 22. – (1) Statul își rezervă dreptul de a nu acorda despăgubiri proprietarilor de locuințe avariate prin dezastre naturale, atunci când locuințele nu sunt asigurate printr-un contract PAD.”