V. Stoica

Multe grupuri de ”ciupercari” au fost luate cu asalt, zilele acestea, de către necunoscătorii care se avântă prin pădure pentru a culege ciuperci de toate felurile, îndeosebi hribi sau ghebe de toamnă. Fotografiile ciupercilor au invadat spațiul virtual, iar culegătorii de ocazie întreabă ”pe net” dacă speciile cu care și-au umplut pungile sunt sau nu comestibile. În plus, multe dintre ciupercile culese din pădure, de persoane mai mult sau mai puțin instruite, ajung pe mesele pofticioșilor, iar, uneori, consumul acestora poate să ducă la probleme de sănătate și chiar la deces, în cazuri de intoxicație gravă.
Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru a publicat, ieri, pe pagina sa oficială de Facebook, sfaturi de care trebuie să ținem cont, în privința consumului de ciuperci din surse neverificate.
”Atenție, intoxicația cu ciuperci poate fi mortală! (Mic) ghid de prevenție și supraviețuire. Nu vă jucați cu așa ceva. Mulți pacienți ajung la urgențe în această perioadă”, atenționează medicul Ciuhodaru, care vine cu câteva recomandări pentru a evita intoxicația cauzată de ciupercile necomestibile.
”A. Ce trebuie să știți: 1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă (căldură prelungită). 2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică. 3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive), precum și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată. 4. ,,Cunoscătorii” nu au nicio șansă să ,,identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă. 5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice. 6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. 7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci. 8. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă. 10. La acești pacienți sunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).
B. Rețineți. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci: 1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători”, nu merită riscul decontării în vieți omenești. 2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate. 3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor). 4. Păstrate în frigider. 5. Întotdeauna preparate”.

În cazul apariţiei intoxicaţiei

Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează și asupra măsurilor de prim ajutor în cazul intoxicației. În primul rând, prezentarea la unitățile de primire urgențe chiar de la primele simptome. Pentru acest lucru, trebuie să sunați la 112 și să chemați Ambulanța întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie. În plus, intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație). ”Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, recomandă medicul.
”Soluția sănătoasă e în educația pentru sănătate. Sper ca toți parlamentarii să voteze pentru introducerea ei în toate instituțiile de învățământ din România. Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii. Pentru a salva vieți e nevoie doar de adoptarea proiectului meu de lege. Sper să susțineți și acest demers”, mai spune Tudor Ciuhodaru, în mesajul său.