Din această toamnă, regimul de compensare a vaccinului împotriva gripei s-a schimbat , principala noutate fiind aceea că el este este în premieră 50% compensat și pentru persoanele cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică și care, până acum, plăteau integral prețul vaccinului, dacă doreau să se vaccineze.
De asemenea, vaccinul poate fi administrat în premieră direct în farmacie , în prezent existând o listă de 250 de farmacii unde se poate face vaccinul, iar numărul farmaciilor va crește pe măsură ce mai mulți farmaciști vor fi instruiți să administreze vaccinul, potrivit precizărilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Hotnews. Vaccinul gripal este gratuit (compensat 100%) pentru o serie de grupe populaționale desemnate de către Ministerul Sănătății la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie.
Lista persoanelor eligibile cuprinde persoanele aflate în categoriile de risc și pacienții cu boli cronice.
• Astfel, primesc gratuit vaccinul gripal următoarele persoane: copiii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani; femeile gravide;persoanele cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice;
• boli respiratorii cronice; boli renale cronice; boli hepatice cronice; boli neurologice cronice; boli metabolice; boli oncologice; boli autoimune; malformații congenitale;obezitate; asplenie;persoane cu infecție HIV/SIDA; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresie congenitală; persoanele cu vârsta de peste 65 de ani; personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
• Primesc vaccinul gripal 50% compensat – regula este valabilă începând de anul acesta- următoarele categorii de persoane: persoanele cu vârsta ≥ 45 ani și < 65 de ani, fără boli cronice.
Persoanele care plătesc ­integral vaccinul îl pot achiziționa și pot face vaccinarea direct ­într-una din farmaciile din listă, în timp ce persoanele care beneficiază de vaccin compensat în proporție de 50% sau 100% trebuie să ridice mai întâi rețeta de la medic, apoi să se prezinte cu ea la farmacie.
Pentru persoanele care beneficiază de vaccin compensat în proporție de 50% sau 100%, pașii de urmat pentru pacienți sunt următorii: 1. Consultul la medicii de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate – medic de familie sau medic specialist; 2. Eliberarea rețetei compensate pentru vaccinare; 3. Ridicarea vaccinului din farmacie conform cotei de compensare (50% sau 100%); 4.A. Transportarea vaccinului NUMAI în condițiile de temperatura optimă (2-8 grade) la medicul vaccinator sau 4.B. Efectuarea vaccinului în farmaciile înscrise în programul pilot de vaccinare ; 5. Vaccinarea în cabinetul medicului vaccinator (exemplu medici de familie, epidemiologi, infecționiști, pediatri);
Lista farmaciilor unde vaccinarea se poate face direct în farmacie este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Tabel farmacii vaccinare: https://ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/pacienti/farmacii-și-drogherii/.
Persoanele care plătesc integral vaccinul îl pot achiziționa și pot face vaccinarea direct într-una din farmaciile din listă, în timp ce persoanele care beneficiază de vaccin compensat în proporție de 50% sau 100% trebuie să ridice mai întâi rețeta de la medic, apoi să se prezinte cu ea la farmacie.
Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție, afirmă prof. dr. Victoria Aramă, președintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, membru fondator al Forumului Român Pro-Vaccinare.
„Vaccinarea reprezintă un pilon esențial al sănătății publice, fiind considerată la nivel global una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție. Pentru ca noua strategie națională de vaccinare să își atingă scopul pentru care a fost creată, este esențial ca populația din țara noastră să beneficieze de o informare corectă, din surse sigure, bazată pe dovezi științifice. De aceea, este imperios necesar ca noi, medicii din toate specialitățile să ne unim eforturile și să-i informăm pe pacienții noștri, atât despre beneficiile și siguranța vaccinării, cât și despre schimbările apărute în accesul populației la vaccinare, schimbări menite să faciliteze și să crească accesul la vaccinare”, arată dr. Victoria Aramă.
Compensarea vaccinului gripal începând cu data de 1 octombrie este un prim pas, urmând ca, de la 1 Decembrie, o serie de alte vaccinuri să fie compensate pentru adulți: vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul HPV, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) și vacinul varicelic.