• Din 30 noiembrie, cumpărătorii vor plăti o garanție de 50 de bani la cumpărarea băuturilor îmbuteliate

RetuRO, administratorul Sistemului naţional de Garanţie-Returnare (SGR), a anunţat deschiderea Registrului de Ambalaje pentru înregistrarea tuturor produselor ce vor fi parte din sistem.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis AGERPRES, toţi producătorii din România de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litru şi 3 litri, inclusiv, îşi pot înregistra produsele lor SGR în platforma RetuRO.
Înregistrarea este gratuită până la data de 1 ianuarie 2024. Ulterior acestei date se va percepe taxa stabilită conform contractului de prestări servicii între RetuRO şi producători.
Pentru a începe procesul de înregistrare, producătorii trebuie să acceseze site-ul RetuRO şi să se logheze în contul lor personal. Apoi, în categoria Profilul Meu va fi disponibil un ghid, care arată care sunt paşii de parcurs în platformă pentru înregistrarea cu succes a produselor SGR. SGR va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.