V. Stoica

A crescut numărul persoanelor decedate în accidente rutiere produse pe drumurile din județul Prahova, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut. Astfel, conform datelor prezentate de cms. șef Adrian Iacob, șeful Serviciului Rutier Prahova, în cadrul unei conferințe de presă derulate ieri la sediul Poliției prahovene, nu mai puțin de 45 de oameni au murit în perioada ianuarie – septembrie, în urma unor accidente rutiere care au avut loc în județ. Sunt cu șapte cazuri mai multe comparativ cu 2022, la circa același număr de accidente produse pe rețeaua rutieră din Prahova (599 în acest an/ 601 anul trecut). Alte 62 de persoane au suferit răni grave, iar alte 686 au fost rănite ușor.
Principala cauză de producere a accidentelor rutiere este reprezentată de neacordarea de prioritate pentru vehicule, urmată de abaterile săvârșite de bicicliști, pe locul al treilea aflându-se neacordarea de prioritate pentru pietoni, urmată de viteza neadaptată la condițiile de drum.
Însă, accidentele cu urmări grave, soldate cu răniți grav sau persoane decedate, au fost produse pe fondul vitezei excesive, neadaptate la condițiile de drum, în 18 astfel de evenimente rutiere pierzându-și viața nouă persoane, alte 16 fiind rănite grav și 30 – rănite ușor.
În acțiunile de verificare și control în trafic, polițiștii prahoveni dispun de 96 de aparate de măsurare a concentrației de alcool pur în aerul expirat (cu care s-au făcut circa 43.000 de testări) și numai patru aparate Drug-test, pentru identificarea substanțelor psihoactive. Cu toate că numărul aparatelor pentru depistarea drogurilor este foarte redus, în primele luni ale acestui an au fost efectuate 1.600 de testări, cele patru aparate Drug-test fiind împărțite pe patru zone ale județului și, când există suspiciunea rezonabilă că un șofer ar putea să fie sub influența substanțelor interzise, se solicită de către echipaj Drug-testul, se așteaptă până la primirea acestuia. O veste bună pentru șoferii disciplinați și una rea pentru cei care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau substanțe psihoactive este că, în perioada următoare, vor mai intra în dotarea echipajelor polițiștilor de la Rutieră din Prahova alte câteva zeci de Drug-teste și etiloteste.
O problemă în circulația rutieră din Prahova este și faptul că există mult prea mulți șoferi care adoptă o atitudine agresivă în trafic, dar partea bună este că aceasta este sesizată de către ceilalți participanți la trafic, potrivit cms. șef Ginel Preda, inspector șef adjunct al IPJ Prahova, iar echipajele în cele mai multe cazuri au posibilitatea să acționeze în timp util.
Un lucru este sigur: DN1 rămâne printre cele mai negre drumuri din Prahova – aici au fost înregistrate 13 accidente rutiere grave de la începutul anului și până la finalul lunii septembrie, principalele cauze fiind viteza și traversarea neregulamentară a drumului național.