Locuitorii și salvatorii din orașul devastat libian Derna se luptă să facă față miilor de cadavre care sunt aduse de ape sau se descompun sub dărâmături, după o inundație care a distrus clădiri și a dus oamenii în mare, în timp ce Națiunile Unite a declarat că Libia are nevoie de asistență medicală primară pentru a preveni un focar de holeră în rândul supraviețuitorilor, relatează Reuters, citată de Hotnews. Organizația Mondială a Sănătății și alte grupuri de ajutor au îndemnat autoritățile din Libia să oprească îngroparea victimelor inundațiilor în gropi comune, spunând că acestea ar putea aduce o suferință psihică pe termen lung familiilor sau ar putea provoca riscuri pentru sănătate dacă sunt situate lângă apă.Un raport al ONU spunea că până acum peste 1.000 de oameni au fost îngropați în acest fel de când Libia, o națiune divizată de un deceniu de conflict și haos politic, a fost lovită duminică trecută de ploaia torenţială care a provocat ruperea a două baraje. Mii de oameni au fost uciși, iar alte câteva alte mii sunt dați dispăruți. „Corpurile sunt împrăștiate pe străzi, sunt aduse înapoi pe țărm și sunt îngropate sub clădiri prăbușite și moloz. În doar două ore, unul dintre colegii mei a numărat peste 200 de cadavre pe plaja de lângă Derna”, a declarat Bilal Sablouh, manager de criminalistică pentru Africa la Comitetul Internațional al Crucii Roșii.Ibrahim al-Arabi, ministrul sănătății din guvernul de vest al Libiei cu sediul la Tripoli, a declarat pentru Reuters că este sigur că apele subterane sunt poluate cu apă amestecată cu cadavre, animale moarte, deșeuri și substanțe chimice. „Îndemnăm oamenii să nu se apropie de fântânile din Derna”, a spus el. Mohammad al-Qabisi, șeful Spitalului Wahda din Derna, a declarat că există temeri că bolile transmise prin apă se vor răspândi, dar până acum nu a fost înregistrată niciun caz de holeră.
Zonele din Derna, punctul central al distrugerilor provocate de de inundațiile din estul Libiei, au fost distruse atunci când barajele de deasupra orașului s-au rupt, iar inundația care a măturat o albie de obicei uscată a doborât blocuri întregi de locuințe în timp ce familiile dormeau.Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație din Libia a declarat că peste 5.000 de persoane sunt presupus moarte, cu 3.922 de decese înregistrate în spitale, iar peste 38.640 au fost strămutate din regiunea afectată de inundații. Numărul real al morților ar putea fi mult mai mare, spun oficialii. ”Îndemnăm autoritățile din comunitățile afectate de tragedie să nu se grăbească înainte cu înmormântări în masă sau incinerări în masă”, a declarat Kazunobu Kojima, ofițer medical pentru biosecuritate în Programul OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate.
Consiliul Norvegian pentru Refugiați, care are o echipă de 100 de oameni în Libia, a declarat că gestionarea cadavrelor este cea mai presantă îngrijorare.