Nicoleta Dumitrescu
Se pare că unii dintre politicieni sunt atât de fascinați atunci când descoperă câte o idee nouă ori vreun concept încât vor, cu tot dinadinsul, să fie și mari deschizători de drumuri plecând chiar de la acestea. Dovadă că termenul ”construct politic”, ce definește un sistem teoretic ipotetic, folosit în urmă cu câteva săptămâni de către Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, care a declarat că ”toate ipotezele și toate variantele de lucru pentru un construct politic sunt pe masa oricărui partid”, întrebat fiind dacă se discută despre liste comune PSD-PNL la viitoarele alegeri, a fost împrumutat și chiar adjudecat de către un alt politician, hotărât să aprindă flacăra revoluției chiar în PNL.
Concret, recent, un deputat din Hunedoara, aflat la al treilea mandat de ales al neamului, a anunțat acum că pleacă din PNL și că va iniția ”un nou construct politic de amploare în România”, oferind inclusiv detalii despre decizia sa. Astfel, acesta și-a explicat plecarea din PNL și inițierea demersului său motivat de faptul, cităm, că ”Această inițiativă vine ca un răspuns la provocările complexe cu care se confruntă România în prezent și la deziluzia tot mai răspândită în rândul cetățenilor față de clasa politică din România” (!?!). Adevărul este că să anunți inițierea unui ”nou construct politic” din cauza faptului că românii sunt tot mai deziluzionați de clasa politică este, cu adevărat, un mare curaj pe care un politician și-l asumă atunci când se hotărăște ca să se rupă din rând, în ideea că-l vor urma și alții. Cum nu este singurul politician care de-a lungul anilor a făcut anunțuri similiare, respectiv de a se retrage din partid pentru a fi liderul altei noi formațiuni politice, de fapt, în spatele ”noului construct politic” nu se află altceva decât propriile nemulțumiri legate de certitudinea de a nu se mai afla pe lista candidaților chiar la viitoarele alegeri. Și, astfel, pentru că sunt destui cei care consideră nu doar că sunt de neînlocuit, ci mai ales că sunt parte a devizei ”partidul suntem noi”, cu câteva luni înainte de alegeri sunt anunțate noi și noi apariții pe scena politică, în ideea de a se face și de a-și face, evident, dreptate!
Așa se întâmplă când politicienilor le este greu să se desprindă de statutul de ales al neamului care a venit la pachet cu tot soiul de privilegii, durerea pierderii lor fiind atât de crâncenă, simțită chiar ca o durere fizică, încât ar face orice și ar da orice ca să rămână cu ele! Poate și de aici explicația și tentația de a sări dintr-o barcă politică în alta, cu câteva luni înainte de anul electoral, în speranța că, plecând dintr-un partid și ducându-se la alții, aceștia din urmă îl vor primi cu brațele deschise și îi vor pune printre primii pe listele de candidați, și pe locurile eligibile!
Prin urmare, motivația părăsirii unei formațiuni politice și constituirea alteia noi ca răspuns la provocările complexe cu care se confruntă România, așa cum a ținut să anunțe parlamentarul din Huneadoara, anunțându-și plecarea din PNL și inițierea unui nou construct politic, nu reprezintă altceva decât frustrări rezultate în urma posibilității pierderii privilegiilor, considerând că alții ca ei nu există!