Este sezonul vacanțelor, iar mulți dintre cei care au bebeluși merg cu ei la mare în această perioadă. Marea și soarele le fac bine copiilor, însă echilibrul este foarte fragil și e nevoie de respectarea câtorva reguli simple pentru a nu ajunge ca vacanța la mare să le facă mai mult rău decât bine. Ce este de făcut cu nou-născuții la mare pentru ca vacanța să fie benefică pentru ei și să nu le facă probleme? Hotnews prezintă câteva sfaturi de la dr. Anca Doina Pleșca, medic primar pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie :
„Recunosc că am fost destul de șocată văzând nou-născuți aduși pe litoral. Aici sunt, într-adevăr, fel de fel de teorii referitoare la modul în care ar trebui să ne creștem copiii. În primul rând, ei vin pe o lume pe care nu o cunosc și sunt neadaptați schimbărilor bruște”, mărturisește dr. Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie. Medicul mai spune că „am văzut copii foarte mici la plajă, fără pălărie, dezbrăcați, la ora 14:00 sau la ora 16:00, fără niciun fel de conștientizare a faptului că pielea copilului este ca o foiță de țigară, foarte subțire”.
„În cazul în care copilul „încasează”, până la vârsta de 18 ani, toată cantitatea de raze pe care el ar trebui să o primească de-a lungul vieții, avem o problemă”, este avertismentul medicului.
Ce riscă bebelușii care stau prea mult la soare puternic
Ce le face bine și ce le face rău copiilor foarte mici la mare? „Le face foarte bine cura heliomarină, pe malul mării, dar le face rău să-i ținem în soare, să nu-i protejăm la orele de vârf, să nu aibă niște haine acoperitoare, generoase, deschise la culoare. Asta dacă ținem musai să îi ducem afară.”
În cazul în care expunem prea mult copiii la soare, „surprizele nu vor înceta să apară. Pot să facă edem cerebral, pot să facă hipertermie, pot să aibă tulburări de comportament, pot să verse și așa mai departe. Așadar, expunerea la soare puternic le poate iniția o patologie pe care nu ne-o dorim. Și, nu în ultimul rând, arsurile cutanate, care și ele reprezintă un prim pas către degenerările maligne”, explică dr. Anca Doina Pleșca.
Cea mai bună variantă: bebelușii ar trebui plimbați pe malul mării dimineața și seara
Care este însă cea mai bună variantă pentru ca bebelușii să fie în siguranță la mare? „Dacă mă întrebați, ca pediatru, aș recomanda ca cea mai bună variantă ei să fie plimbați pe malul mării dimineața și seara.”
În ceea ce privește vitamina D, „un lucru foarte important de precizat, vizavi de importanța vitaminei D nu doar în dezvoltare armonioasă, osteoscheletală, dar a multor altor efecte pozitive pe care această vitamină le are: un copil are nevoie de mai mult de 10-15 minute de expunere pentru a-i oferi o cantitate de 1 000-2.000 de unități de vitamină D, care este suficientă. Iar dacă dorim să îi expunem, trebuie să îl pregătim nu doar cu cremele de protecție, dar nu dus direct la mare direct expus la soare. ”
În ceea ce privește aerosolii, „aceștia se obțin plimbând copilul pe malul mării. Și atunci când mergem în salină, efectul este același. Sarea, clorura de sodiu, pe care noi o folosim de multe ori în igienizarea căilor respiratorii, reprezintă de fapt o hidratare, o igienizare a căilor respiratorii, de care noi avem nevoie”, explică dr. Anca Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pediatrie.