În cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sărbători închinate Sfinţilor Arhangheli. Pe 6 septembrie se face pomenirea unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail săvârșită în Chones, în Colose, din Frigia. Mai există soboarele prăznuite pe 26 martie, 13 iulie și Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil de pe 8 noiembrie, o sărbătoare pe care Biserica o dedică îngerilor.
Revenind la sărbatoarea de pe 6 septembrie, potrivit tradiţiei (n.n.- Sfânta Tradiţie sau Sfânta Predanie este învăţătura dată de Dumnezeu prin viu grai Bisericii și din care o parte s-a fixat în scris mai tarziu), Sfântul Apostol Ioan, însoţit de Filip, a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose. El a privit către acest loc și a prorocit că din el va ţâșni un izvor cu ape vindecătoare și caă va fi cercetat de Sfântul Arhanghel Mihail. La puţin timp prorocia s-a împlinit, iar la el veneau din toate părţile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui păgân din Laodiceea i s-a arătat Sfântul Mihail și i-a spus să-și ia fiica lipsită de puterea de a vorbi și să vinaă la acel izvor pentru a primi vindecare. După ce fata a băut din acea apa, a început să vorbească. Tatăl fetei, în semn de recunoștinţă a zidit acolo o biserică închinată Arhanghelului Mihail.
Păgânii, văzând că mulţi se botează în acea biserică, au dorit să schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip și l-a încurajat pe acesta să lovească toiagul în stâncă, pentru a face loc apei să treacă prin ea. Din acel moment, locul s-a numit «Hones”, adică «mistuire”, pentru că acolo apele se mistuie în piatră.