Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a condamnat cu fermitate, la o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina desfăşurată în Germania, atacurile Federaţiei Ruse împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre, arătând că Moscova trebuie să înţeleagă că astfel de acţiuni sunt inacceptabile în lumea civilizată.
Conform unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, ministrul Tîlvăr, însoţit de şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat marţi, în Baza Aeriană Ramstein din Germania, la reuniunea UDCG, prezidată de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Angel Tîlvăr a reiterat solidaritatea deplină a României cu poporul ucrainean, evidenţiind sprijinul multidimensional oferit prin facilitarea transportului grânelor, operaţionalizarea Centrului de instruire F-16 pentru piloţii români, aliaţi şi ucraineni, participarea la misiunea INTERFLEX desfăşurată pe teritoriul Marii Britanii şi la EUMAM sub coordonarea Uniunii Europene.
Ministrul a condamnat cu fermitate atacurile Federaţiei Ruse împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre – Reni, Izmail şi Chilia. „Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă că atacarea cu precădere a ţintelor civile este inacceptabilă în lumea civilizată, care se bazează nu doar pe reguli şi norme, dar şi pe valori şi respect pentru drepturile omului”, a declarat el.
În cadrul reuniunii a fost subliniată necesitatea unităţii şi a unui angajament susţinut al comunităţii internaţionale în sprijinul Ucrainei inclusiv în procesul de reconstrucţie post-conflict, a mai transmis MApN.
În marja reuniunii, ministrul Apărării Naţionale a avut o întrevedere bilaterală cu omologul ucrainean, Rustem Umerov, în cadrul căreia a reiterat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi sprijinul multidimensional acordat de România Kievului încă de la începutul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.
Angel Tîlvăr şi-a exprimat convingerea că toate activităţile precum formatul Grupului de Contact pentru Ucraina, contactele bilaterale la nivel înalt, precum şi variatele formate pe tema securităţii în regiunea Mării Negre reprezintă elemente solide în mobilizarea sprijinului comunităţii internaţionale pentru Ucraina, a menţionat MApN. „Cei doi miniştri au convenit asupra necesităţii menţinerii unui dialog constant la nivel ministerial, la nivelul celor două instituţii, pentru stabilirea de noi oportunităţi de cooperare”, se precizează în comunicat.
La Reuniunea UDCG au participat delegaţii ministeriale din peste 50 de ţări NATO şi partenere.