Reprezintă principala cauză de dizabilitate la persoanele sub 50 de ani
2,3 milioane de adulți din România – femei și bărbați (aproximativ una din 7 persoane), dar și copii – suferă de migrene de severitate diferită, potrivit Hotnews. Migrena începe adesea la pubertate și afectează mai ales adulții în anii lor productivi, dar poate fi prezentă și la copii și la persoane vârstnice. Tratată adesea ca o simplă durere de cap și văzută drept un „moft” în societate sau chiar în familie, este o afecțiune neurologică complexă. Reprezintă principala cauză de dizabilitate la femeile tinere, dar un lucru mai puțin cunoscut este că reprezintă și principala cauză de dizabilitate la persoanele cu vârsta sub 50 de ani în general. Migrena nu are un remediu, iar gestionarea ei înseamnă în primul rând evitarea factorilor care o favorizează: alimentația, lipsa de somn, stresul, infecțiile, dereglările hormonale, schimbările meteorologice etc.
Migrena nu este doar o simplă durere de cap, arată dr. Adina Roceanu, medic primar neurolog specializat în migrenă la Spitalul Universitar de Urgență București, citat de Hotnews.
Există 200 de tipuri distincte de tulburări de cefalee – dureri de cap. În România, foarte puțini pacienți se adresează însă medicului pentru durerea de cap.
Cu toate că este o boală mult sub-recunoscută, sub-diagnosticată și sub-tratată în România, ea este clasificată de ani buni ca o afecțiune neurologică, o boală complexă care are un impact semnificativ asupra calității vieții, spune dr. Adina Rocean: „Ea este în egală măsură importantă pentru societate și pentru angajatori pentru că afectează mai ales adulții în anii lor productivi. Este dovedită a fi a doua cea mai frecvent identificată cauză de absenteism pe termen scurt a angajaților, neluând în discuție prezenteismul (ineficiența de la serviciu în timpul crizelor de migrenă).”
În România nu există date despre orele de lucru și productivitatea pierdute din cauza migrenei, dar la nivel european s-au estimat pierderi economice de aproximativ 27 de miliarde de euro pe an, precizează dr. Adina Rocean.
Migrena nu „iartă” pe nimeni, ea fiind întâlnită la persoane din toate mediile sociale și de toate profesiile.
Gestionarea migrenei presupune în primul rând evitarea factorilor care favorizează apariția atacurilor. Factorii declanșatori pot fi alimentația sau mesele neregulate, oboseala, lipsa de somn, infecțiile intercurente, stresul, anumite contraceptive orale, dereglările hormonale, anumite forme de mișcare, schimbări meteorologice etc. Chiar dacă nu există un remediu pentru migrenă, severitatea unui atac poate fi redusă și se pot lua măsuri pentru a preveni apariția durerilor de cap.
Tratamentul acut implică medicamente nespecifice (antiinflamatoare nesteroidiene și antiemetice) sau medicamente specifice antimigrenoase – concepute pentru aceasta afectiune și eliberate pe bază de prescripție medicală, ca triptanii sau mai nou ditanii și gepanții.
Tratamentul preventiv, recomandat pacienților cu atacuri severe, frecvente și dizabilitante, are ca scop reducerea frecvenței, severității crizelor și îmbunătățirea calității vieții. Terapiile farmacologice tradiționale includ beta-blocante, unele anticonvulsivante (topiramat, depakine) și candesartan, iar cele nou–apărute, special concepute pentru prevenția migrenei – anticorpi monoclonali anti CGRP. Sunt recomandate și terapii non-farmacologice, care includ dispozitive de neuromodulare sau terapii cognitiv-comportamentale.
În aproximativ jumătate din cazuri, migrena va însoți pacientul de-a lungul întregii vieți, el având perioade mai bune ce alternează cu perioade de exacerbare.