Nicoleta Dumitrescu
Cum era de așteptat, proiectul de lege privind măsurile pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a produs destul de multă agitație atât în rândul a tot soiul de specialiști, cât și de politicieni, mai ales din opoziție, care mai de care grăbindu-se să susțină că efectele vor fi dintre cele mai negative, inclusiv că ”va băga în faliment economia României”!
Adevărul este că, după mai bine de două luni în care s-a tot vorbit despre necesitatea identificării de măsuri pentru a se putea acoperi gaura de la bugetul statului, documentul făcut public marți nu este pe măsura așteptărilor, în condițiile în care tăierile din zona bugetarilor nu sunt chiar atât de spectaculoase, în timp ce zona privată pare că este, și de această dată, tot cea mai oropsită, urmând să fie supusă – dacă acest proiect va intra în vigoare – la noi constrângeri și suplimentări de taxe. În aceste condiții, celor de la USR, de pildă, nu le-a fost prea greu să susțină faptul că prin pachetul de creștere a taxelor propus de PSD cu sprijinul și complicitatea PNL ”se bagă mâna în buzunarul românilor pentru a hrăni clientela de partid”, anunțând și că pregătește o moțiune de cenzură împotriva actualului premier, pentru care ar avea susținere inclusiv din partea unor parlamentari liberali. Și nu au fost singurele critici, pentru că liderul useriștilor, Cătălin Drulă, a dus discuția tot către anul electoral 2024, acesta transmițând, odată cu acuzele aduse partidelor de la putere, și ”un mesaj de încredere” către electorat și anume că, în 2024, românii vor avea o opțiune cu adevărat de dreapta, prin polul ce se va forma în jurul formațiunii pe care acesta o conduce.
De fapt, criticile celor din opoziție și nu numai , proiectele, demersurile, inclusiv contrele având ca punct de legătură electoratul. Însă, cum nu este politician care să nu se gândească la alegerile din 2024, mai ales cei care sunt cu un picior între două luntre (a se citi partide), ca să vadă unde pot sta mai bine în picioare, criticile au început să curgă gârlă, doar-doar se vor încinge spiritele mai tare, inclusiv prin coaliție. Astfel că unul dintre parlamentarii liberali, Robert Sighiartău, a ținut să susțină faptul că actualul premier vrea să aducă PNL într-o situație fără ieșire, aceea ca până în decembrie anul acesta să accepte liste comune, întrucât, susține acesta, liderul PSD ar vrea să ajungă președintele României, iar pentru asta ar avea nevoie de un PNL slăbit. Ca atare, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, adică PNL să nu ajungă un partid slăbit, soluția ar fi ca până la sfârșitul acestui an Ciolacu să fie dat afară de la Palatul Victoria, eventual, astfel încât să se poată reface în ochii electoratului ceea ce s-a stricat de când social-democrații au fost aduși la guvernare.
Ieșirea respectivului deputat nu a fost însă aplaudată în cor de liberali, chiar purtătorul de cuvânt al partidului ieșind public și susținând că Robert Sighiartău nu mai reprezintă de mult timp poziția oficială a PNL, punctând, printre altele, și că nu toți înțeleg greutatea momentelor și importanța lor.
Adevărul este însă că, de fapt, politicienii – indiferent de la ce partide sunt – par că nu vor niciodată să fie ancorați în realitate, fiindu-le extrem de greu să înțeleagă greutatea și importanța momentelor prin care trec majoritatea românilor. Poate și de aceea le este atât de ușor să transmită mesaje de încredere, fiind convinși că promisiunilor lor pot prinde și viață, în ciuda faptului că și ei știu că multe dintre idei sunt doar iluzii vândute mai mult decât ieftin!