• Rezultatul: Camera de Conturi Prahova a găsit nenumărate nereguli financiar-contabile
V. Stoica
Este clar faptul că evidențele contabile, atât în mediul privat, cât și în instituțiile publice, sunt extrem de importante pentru ”economia jocului”! Când vine vorba despre fonduri publice, este însă strigător la cer când se descoperă aberații precum cele găsite de auditorii Camerei de Conturi Prahova la Primăria Boldești-Grădiștea, o comună mică din Prahova, unde evidențele contabile au fost ținute de… polițistul local și de bibliotecară! Pare imposibil, dar, conform datelor oficiale înscrise de reprezentanții Camerei de Conturi Prahova în raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate, la nivelul UATC Boldești-Grădiștea sunt vacante posturi importante în funcționarea entității, inclusiv cea de contabil șef. Evidența contabilă a fost asigurată de persoane cu expertiză în alte domenii (polițist local și bibliotecar), delegate să desfășoare ”atribuții de contabilitate”.
Prin urmare, nici nu mai este de mirare dezastrul financiar-contabil sau, cum spune Camera de Conturi în raportul întocmit în luna august 2023, după finalizarea auditului, ”au fost constatate erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare”, pentru care s-au emis recomandări și s-au dat termene precise de implementare, toate în anul 2024. Exemplele curg cu duiumul în raportul auditorilor, printre acestea regăsindu-se inclusiv ”dispariția” din evidențe a trei poduri și cinci puțuri forate! Din documentul întocmit de Camera de Conturi Prahova. Citiți și vă cruciți:
• Reparare POD VACI, lucrări derulate în cadrul unui contract încheiat în noiembrie 2022, prin încredințare directă unei firme din Drajna de Sus, pentru suma de 180.285 de lei (inclusiv TVA) – au fost înregistrate cheltuieli nejustificate și s-au făcut plăți nedatorate în valoare de 98.784 de lei, ca urmare a unor lucrări neefectuate și a unor cantități de materiale mult mai mari decât cele reale.
• Proiectare și execuție modernizare drumuri de interes local (finanțat prin PNDL), în anul 2022 s-au efectuat plăți nejustificate către executantul lucrărilor, în sumă de 83.411 lei, ”ca urmare a ajustării eronate în baza OG nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a situațiilor de plată aferente facturii nr. 2836/07.04.2022”, valoare crescută cu majorările de întârziere de 11.677 de lei.
• Alte plăți nejustificate au mai fost înregistrate, conform raportului auditorilor, și într-un alt contract, de achiziție și montaj a echipamentelor pentru un loc de joacă pentru copii, aici fiind vorba despre suma de 52.163 de lei, considerată drept plată nejustificată, în raportul precizat.
Mai mult decât atât – construcții în valoare de 3.637.500 de lei nu se regăsesc în evidența contabilă: Podul pescărie, construit în anul 1993 din beton armat, cu o valoare de inventar de 2.137.500 de lei; podul canal, construit în anul 1995 din beton armat, cu o valoare de inventar de 437.400 de lei, podul cărămidărie, construit în anul 1995 din traverse din lemn, cu o valoare de inventar de 80.000 de lei. La capitolul ”pierdute prin acte” s-au mai înscris și cinci puțuri forate dobândite/date în folosință în anul 1999, în valoare de 1,5 milioane de lei, respectiv câte 300.000 de lei fiecare, ”entitatea având cunoștință de un singur puț forat în valoare de 124.403,59 de lei”. Și altele asemenea…
Pentru toate prejudiciile și abaterile constatate, Camera de Conturi Prahova a dat termene de rezolvare a recomandărilor.
(Foto: facsimil raport audit Camera de Conturi Prahova)ț