Sunt disponibili aproximativ 700 de mii de puieţi forestieri, produşi în pepinierele proprii

F. T.

Campania de împăduriri din această toamnă va începe, pentru angajaţii Direcţiei Silvice Prahova, la mijlocul lunii octombrie, urmând a fi împădurite 141 de hectare de pădure, chiar dacă, în prezent, suprafeţele de teren ce vor fi regenerate pe cale artificială sau naturală sunt afectate de seceta pedologică.
După cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, coordonator Compartiment „Cultură-Refacere” din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, în pepinierele din cadrul instituţiei sunt deja apţi pentru plantat – atât în toamna acestui an, cât şi în primăvara anului viitor – 700 de mii de puieţi, specii de foioase şi răşinoase.
Prioritatea silvicultorilor prahoveni rămâne, şi în cadrul acestei campanii de toamnă, Ocolul Silvic Măneciu, respectiv punctul „Gropşoarele”, acolo unde doborâtura din urmă cu trei ani a lăsat un gol de aproximativ 80 de hectare de teren.
„Au fost 80 de hectare, au mai rămas de împădurit aproximativ nouă. Pe cale de consecinţă, putem spune că, în această toamnă, vom încheia şi acolo lucrările, care au necesitat, pe parcursul a trei ani, o concentrare de forţe umane şi materiale fără precedent”, ne-a mai spus inginerul Bogdan Săvulescu.
În afară de Ocolul Silvic Măneciu, se vor mai efectua lucrări de împăduriri pe raza Ocoalelor Silvice Câmpina, Ploieşti, Slănic şi Vălenii de Munte.

Revenind la cei 700 de puieţi forestieri produşi în pepinierele proprii, interlocutorul nostru ne-a precizat că aceştia sunt suficienţi pentru a acoperi necesarul Direcției Silvice Prahova. Ba, mai mult, instituţia poate oferi şi altor direcţii silvice, Unităților Administrativ -Teritoriale sau altor structuri doritoare material pentru plantat.
Ca o premieră în domeniu, ni s-a mai precizat faptul că, în cursul acestui an, a început producerea de puieţi containerizaţi (foioase) la Ocolul Silvic Doftana şi la Pepiniera „Răzoare”, de la Ocolul Silvic Sinaia.
Totodată, se mai intenţionează ca la nivelul Direcţiei Silvice Prahova să fie înfiinţate şi alte solarii, în afara celor existente deja, respectiv la Ocoalele Silvice Slănic şi Doftana.
Aşadar, campania de împăduriri va începe, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova, la jumătate lunii octombrie.
Puieţi forestieri sunt, voinţă, ca întotdeauna, există, mai urmează să plouă…