Nicoleta Dumitrescu

Nu mai este de mult timp o noutate faptul că, dintre toate ţările europene, România se situează pe primul loc în privinţa celui mai mare număr de accidente înregistrate pe șosele. De fapt nu e drum, din ţărișoara asta, unde pe stânga sau pe dreapta să nu se vadă și cruci, semn că acolo au fost curmate vieţi în cel mai crunt mod posibil. Iar cauzele sunt multiple.
Astfel, anunţând că Guvernul își va suma răspunderea la finalul lunii septembrie a.c. pentru mult așteptatul pachet de măsuri, premierul a ţinut să spună însă și un alt element deloc de netrecut cu vederea și anume- cităm- ”continuăm să scriem actul normativ”, urmând ca apoi acesta să fie făcut și public, sub semnul întrebării fiind dacă va mai fi nevoie sau nu de anumite ordonanţe de completare. Zgârcit cu detaliile despre ceea ce ar urma să conţină documentul, șeful Guvenului a ţinut doar să spună că acesta nu va include și măsuri de austeritate, anunţând doar că vor crește salariile și că nu vor mai fi acordate vouchere de vacanţă bugetarilor cu salarii foarte mari. Iar ca să evite întrebările, a mai completat că documentul anunţat va conţine, de fapt, trei pachete, primul fiind cu măsuri pentru combatarea evaziunii fiscale, urmat de cel privind reforma din sistemul administrativ, pe marginea căruia se desfășoară discuţii cu reprezentanţii administraţiei centrale și locale, iar ultimul pachet- al treilea- urmând să fie pachetul fiscal. Și a mai spus ceva, considerând că acest amănunt este mai mult decât important: nu va fi adoptat noaptea, pe furiș! Iar în acest ultim caz a făcut aluzie la celebra Ordonanţă 13 care a fost adoptată în anul 2017, ”Noaptea, ca hoţii!”, mai exact pe 31 ianuarie 2017, când în jurul orei 22.00, ministrul Justiţiei din acea perioadă a apărut într-o conferinţă de presă în care a anunţat că prin ordonanţă de urgenţă au fost modificate codurile penale. În fapt, după cum bine se știe, proiectul fusese introdus pe ordinea suplimentară a ședinţei de guvern din data menţionată fără a fi anunţat în prealabil, conform legii transparenţei decizionale, ulterior zeci de mii de oameni ieșind în strad în București și alte orașe, ca să protesteze.
Prin urmare, care va fi conţinutul celor trei pachete de măsuri rămâne de văzut! Oricum, cu un mare pachet de nemulţumiri la purtător faţă de colegii de guvernare social-democraţi, liberalii, până la urmă, la începutul acestei săptămâni, au decis ca să susţină, totuși, demersul premierului privind asumarea răspunderii, chit că nici acum nu știu exact care sunt măsurile.
Ce este însă și mai cert din partea celor de la PNL este că, așa cum au ţinut să declare public, s-au cam săturat să fie cuminţi, adică vor răspunde tuturor provocărilor venite din partea PSD, de-acum încolo urmând să devină, așa cum a anunţat unul dintre liderii partidului, ”Băieţi extrem de agresivi”, care-și lasă și ”gurile de foc să reacţioneze”!
Ce va însemna asta? Va însemna că, de acum încolo, devine și mai clar că disputelor dintre cele două partide nu are cum să-i pună cineva punct, atât timp cât, după cum se vede, mereu se găsește cineva care să pună nu doar lemne, ci și să menţină focul aprins. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că gurile de foc – dacă este să parafrazăm atenţionarea liberalilor la adresa colegilor din coaliţie- nu au cum să-și stingă setea de putere. Odată ce se gustă din putere, politicienii devin dependenţi de ea, dovadă că o dată la patru ani, când sunt alegerile, fie luptă să rămână cu ea, fie să o recâștige. De fapt, dinspre partide și politicieni nimic nu se face fără să existe și o strategie electorală bine pusă la punct în privinţa câștigării de voturi din partea electoratului, valabilă și în momentul de faţă, având în vedere faptul că anul 2024 este, după cum se știe, unul electoral! De patru ori electoral!!!