Ministrul francez al educației Gabriel Attal s-a pronunțat ieri în favoarea încercării de a implementa uniforme școlare sau un cod vestimentar în Franța după ce interzicerea abaya, un veșmânt lung și larg purtat de femeile musulmane, a declanșat controverse, relatează Agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Uniformele nu mai sunt obligatorii în școlile franceze din 1968 ,însă reintroducerea lor a apărut cu regularitate pe agenda politică, fiind adesea susținută de politicienii conservatori sau ai dreptei radicale.
Attal, care a anunțat săptămâna trecută că abaya va fi interzisă în școli, a declarat pentru BFM TV că ministerul său va întocmi la toamnă un calendar pentru o introducere experimentală a uniformelor ș colare pentru unitățile de învățământ care sunt de acord să participe la program.
„Nu cred că uniforma școlară este un miracol care rezolvă toate problemele legate de hărțuire, inegalitățile sociale sau secularism”, a cauționat el. Ministrul a adăugat însă că „trebuie să experimentăm, să încercăm diferite lucruri” pentru a încuraja dezbaterea”. Franța a impus o interdicție privind simbolurile religioase în școli din 2004 pentru a garanta respectarea strictă a modelului său de secularism cunoscut sub numele de „laicism”.
Subiectul este însă unul sensibil, provocând adesea tensiuni în țară. De exemplu, unii francezi consideră introducerea uniformei școlare drept un mijloc de a șterge diferențele sociale dintre elevi. Pentru alții însă ea nu este necesară și o distragere a atenției de la alte subiecte pe care le consideră mai importante, precum disciplina și hărțuirea. În ianuarie anul acesta Brigitte Macron, soția președintelui Emmanuel Macron, a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Le Parisien că uniforma școlară „șterge diferențele” dintre elevi și „economisește timp”.