Vaccinul gripal va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei. Acesta a explicat, pentru News.ro, potrivit Hotnews, că pacienţii cu boli cronice vor putea primi această prescripţie electronică atunci când vor ajunge la medicul de familie pentru prescripţia lunară a tratamentului.
Pe baza acesteia vor putea merge la farmacie să ridice vaccinul şi, dacă nu se vor vaccina imediat după ce au ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă şi să-l depoziteze apoi în frigider la o temperatură de 2-8 grade celsius. Prin acest mecanism vor putea procura vaccinul cei aflaţi în grupele la risc, dar şi cei care nu au boli cronice, pe baza unei programări la medicul de familie.
Vaccinul gripal se găsea, anterior, în cabinetele medicilor de familie, unde era distribuit de Ministerul Sănătății. De anul acesta, vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate însă direct de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă. Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.