* Anul trecut, 595.099 de asiguraţi erau înscriși pe listele medicilor de familie din Prahova, alte 100.672 de persoane având calitatea de beneficiari ai pachetului minimal de servicii
N.Dumitrescu
Având în vedere faptul că de la 1 iulie a.c. a intrat în vigoare noul Contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a ținut să readucă în atenție una dintre prevederile ce vizează în mod special asistența medicală primară. Astfel, în funcție de disponibilitatea medicilor de familie, aceștia pot acorda și de la distanță consultații medicale pacienților cu boli cronice, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să se deplaseze personal la cabinet. În acest context, CAS Prahova, prin intermediul unui comunicat de presă, a făcut următoarele precizări: ”Potrivit legislației în vigoare, medicii de familie pot acorda consultații la distanță pentru afecțiunile cronice, prin orice mijloace de comunicare, respectând aceleași condiții de acordare ca și în cazul consultațiilor în cabinet pentru afecțiunile cronice. Serviciile medicale în acest caz sunt incluse în plata per capita. Medicul consemnează consultația medicală la distanță în registrul de consultații și în fișa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, și emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică”. Potrivit CAS Prahova, posibilitatea acordării de consultații la distanță vine mai ales în sprijinul bolnavilor cronici nedeplasabili, reprezentanții instituției reamintind, totodată, și care sunt elementele de noutate în anul 2023 în asistența medicală primară. Astfel, s-a menționat că se pune accent pe dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, fiind introduse noi servicii diagnostice și terapeutice, printre care se regăsesc : recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină; efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză; efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat; imobilizarea unei fracturi; tratamentul entorselor și luxațiilor; spălătura gastrică.
Potrivit unei situații ce reflectă activitatea pe anul trecut, făcută publică de Casa Națională de asigurări de Sănătate, în Prahova, în 2022, un număr de 595.099 de asigurați erau înscriși pe listele medicilor de familie, alte 100.672 de persoane având calitatea de beneficiari ai pachetului minimal de servicii, fiind înscriși pe listele medicilor de familie, cu precizarea că, tot anul trecut, la nivelul județului Prahova au fost acordate 3.486.532 de consultații și servicii medicale în cadrul asistenței medicale primare, respectiv de către medicii de familie. Pentru asigurarea asistenței medicale primare, anul acesta au fost încheiate 325 de contracte cu CAS Prahova, cu mențiunea că, în momentul de față, județul nostru este în deficit cu 31 de astfel de medici, de 11 dintre aceștia fiind nevoie în vederea acoperirii serviciilor de medicină primară în mediul urban, respectiv de 3 la Ploiești și câte unul la Câmpina, Băicoi, Boldești-Scăeni, Comarnic, Mizil, Slănic, Urlați și Vălenii de Munte. De adăugat faptul că, la data de 1 iulie a.c., la nivelul județului se înregistrau două localități în care nu exista medic de familie și nici puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localități, și anume la Boldești Grădiștea și Păcureți. De asemenea, mai sunt și alte zece localități fără medic de familie, dar aici sunt deschise puncte de lucru ale cabinetelor medicale din alte localități, asigurându-se astfel asistența medicală, în acest caz fiind vorba despre Apostolache, Călugăreni, Cărbunești, Cosminele, Gura Vadului, Lapoș, Sângeru, Secăria, Talea și Tătaru.